Home > Lekker eten > Bakken > Stoofperentaart
Stoofperentaart
Het is weer eens wat anders: stoofpeertjes in een taart. Lekker met amandelspijs en een romige vulling van crème fraîche. Het proberen waard! Benieuwd naar meer? Lees en bekijk er alles over in de november editie van Landleven.
Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 2 uur
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
Voor de peren
- 10-11 stoofperen
- 200 ml water
- 25 g suiker
- 2 reepjes sinaasappelschil
Voor het deeg
- 60 g boter, op kamertemperatuur
- 60 g witte basterdsuiker
- snuf zout
- ¼ ei
- 7 g water
- 125 g bloem
- 2,5 g bakpoeder
Voor de vulling
- 150 g amandelspijs
- ¼ ei
- 300 g crème fraîche
- 70 g suiker
- 1½ ei
- 6 g vanillesuiker
Verder
- 20 g geschaafde amandelen
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Schil de stoofperen, halveer ze en verwijder de klokhuizen.
- Doe de peren in een pan met het water, de suiker en de sinaasappelschil. Breng het geheel aan de kook, zet daarna het vuur zo laag mogelijk en stoof de peertjes ruim een uur tot ze beginnen te kleuren en een beetje zacht zijn.
- Haal de peertjes uit het water, laat ze afkoelen en dep ze droog.
- Meng voor het deeg de boter met de suiker, het zout, het ei en het water. Kneed er de bloem en het bakpoeder door.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast (mag ook langer).
- Wanneer u de taart wilt samenstellen, haal dan het deeg uit de koelkast. Kneed het weer even door en rol het uit tot een lap van 3 millimeter dik.
- Bekleed er een ingevette taartvorm (diameter 24 centimeter) mee. Meng de amandelspijs met het losgeklopte kwart ei.
- Rol uit (eventueel tussen twee laagjes huishoudfolie als het erg plakkerig is) tot een dunne plak ter grootte van de taartbodem. Leg de amandelspijs op de deegbodem.
- Verdeel de afgekoelde stoofpeertjes met de snijkant naar beneden over de taartbodem.
- Meng alle overige ingrediënten voor de vulling en schenk dit mengsel over de peren.
- Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer veertig minuten gaar en mooi op kleur. Bestrooi halverwege de baktijd met de geschaafde amandelen.
Recept en fotografie Otto Kalkhoven