Worteltjescake met gekleurde wortels

Worteltjescake met gekleurde wortels

Worteltjescake is misschien wel het bekendste recept van een baksel met groente. In dit recept worden ook paarse wortels gebruikt; als je die niet kunt vinden kan je gerust gewone oranje wortels gebruiken. 
Bereidingstijd: 1 uur
 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

Voor de cake

  • 175 g suiker
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl geraspte nootmuskaat
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml volle melk
  • 250 g wortelen, fijn geraspt
  • 100 g pecannoten, in stukjes gehakt
  • Scheutje melk

 
Voor het glazuur

  • 75 g boter, zacht
  • 150 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia of MonChou)

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Klop de boter met de suiker romig met een mixer en meng er vervolgens een voor een de eieren door.
  2. Meng de specerijen door het zelfrijzend bakmeel en zeef het boven de beslagkom.
  3. Spatel het meel rustig door het beslag, samen met de melk. Schep er als laatste de wortel en de pecannoten door; houd van de noten een klein beetje apart voor de garnering.
  4. Schep het mengsel in een ingevette, rechthoekige bakvorm (26 x 20 centimeter) en bak de cake in een voorverwarmde oven 40-45 minuten op 180 graden.
  5. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake in de vorm afkoelen.

Bereidingswijze glazuur
 

  1. Klop voor het glazuur de boter met een mixer romig.
  2. Voeg de poeder- en de vanillesuiker toe en meng er goed door.
  3. Klop er tot slot de roomkaas door tot een egaal geheel.
  4. Bestrijk de afgekoelde cake met het glazuur en bestrooi met de achtergehouden pecannoten.

Tekst & fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.