Pastinaak walnootcake

Pastinaak walnootcake

Voor een zelfgebakken traktatie hoeft het niet altijd feest te zijn. De cake heeft een verrassend ingrediënt: geraspte pastinaak. Dat maakt de cake heerlijk sappig; lekker in combinatie met de knapperige walnoot en het romige glazuur.
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig:

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 125 g pastinaak, geschild en fijn geraspt
  • 100 g walnoot, grof gehakt
  • 60 g boter, erg zacht
  • 75 g poedersuiker
  • 75 g roomkaas
  • 1 el honing
  • 1 el gehakte walnoten

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Vet een cakeblik in en bekleed dit eventueel met bakpapier.
  3. Klop de olie, de suiker en het ei in een kom met een garde tot het mengsel lichter wordt van kleur.
  4. Roer de banaan erdoor.
  5. Zeef het bakmeel, het bakpoeder, de specerijen en het zout boven de kom en meng het erdoor.
  6. Voeg daarna de pastinaak en vervolgens de walnoot toe.
  7. Roer alles voorzichtig tot het gemengd is.
  8. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in zo’n vijftig tot zestig minuten gaar. De cake is klaar als je er een satéprikker in steekt en deze er schoon weer uitkomt.
  9. Stort de cake ondersteboven op een (taart)rooster en laat het blik nog een half uurtje om de cake zitten, dan blijft deze lekker sappig.
  10. Verwijder daarna het blik en zet de cake weer rechtop.
  11. Laat de cake verder afkoelen en bestrijk hem voor het serveren met het glazuur.
  12. Dat maak je door de boter bleek en luchtig te kloppen met de suiker.
  13. Roer er geleidelijk de roomkaas door en daarna de honing.
  14. Verdeel het glazuur in slordige pieken over de cake en versier de cake met nog wat gehakte walnoten en een straaltje honing.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.