Monchoutaart met bramenswirls

Monchoutaart met bramenswirls

Deze monchoutaart met bramenswirls is een lekkere variatie op de originele monchoutaart. Met bramen uit eigen tuin is deze taart echt onweerstaanbaar!
Aantal personen: 10-12
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 300 g haverkoekjes
  • 100 g boter
  • 600 g roomkaas (MonChou)
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 375 ml slagroom (koud)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 3 zakjes slagroomversteviger (Klop-Fix)
  • ca. 250 g (zelfgemaakte) bramenjam
  • flinke handvol bramen

Zo ga je te werk:

  1. Bekleed een springvorm (diameter 24-26 cm) met bakpapier.
  2. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine.
  3. Smelt de boter in een pannetje.
  4. Meng de koekkruimels goed met de boter en schep het mengsel in de springvorm. Duw het uit met de bolle kant van een lepel zodat je een mooie stevige taartbodem krijgt. Laat de bodem minimaal een kwartier hard worden in de koelkast.
  5. Klop ondertussen in een ruime kom de roomkaas samen met de basterdsuiker met een garde tot een romig mengsel.
  6. Klop in een andere kom de slagroom lobbig met de vanillesuiker en de versteviger.
  7. Meng ongeveer een derde van de geklopte slagroom door de roomkaas; meng zo dat het luchtig blijft maar dat er toch geen klontjes meer zijn.
  8. Meng er nu de rest van de slagroom door tot een romig geheel.
  9. Haal de springvorm uit de koelkast.
  10. Verdeel de helft van het roommengsel over de bodem.
  11. Leg her en der een flinke dot bramenjam neer (bij elkaar ongeveer de helft van de hoeveelheid).
  12. Bedek met het restant roommengsel en verdeel hier weer dotjes bramenjam over.
  13. Zet nu een satéprikker (of een mes) rechtop in de taart en maak door middel van rondgaande bewegingen mooie ‘swirls’ van bramenjam in het roommengsel. Ga hier niet té lang mee door, dan krijg je het mooiste effect.
  14. Zet de taart (met huishoudfolie afgedekt) in de koelkast om op de stijven, in ieder geval drie uur maar een hele nacht is beter.
  15. Versier de taart vlak voor het serveren met een flinke handvol bramen (vers of uit de vriezer).

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.