Bramencurd

Bramencurd

Lemoncurd kennen de meeste mensen wel, maar heb je wel eens van bramencurd gehoord? Echt een leuke afwisseling van de bramenjam!

Voor ongeveer 3 potten
Bereidingstijd: 25 min.

Dit heb je nodig:

  • 300 g bramen, gewassen
  • 200 g suiker
  • 60 ml citroensap
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 60 g boter

Zo ga je te werk:

  1. Pureer de bramen met een staafmixer en zeef de massa zodat de pitjes eruit zijn.
  2. Meng de puree samen met het citroensap, de suiker, het zout en de eieren in een steelpan. Meng met een garde tot een egaal mengsel.
  3. Zet de pan op een laag vuur en voeg de boter toe.
  4. Laat het mengsel langzaam garen terwijl je blijft roeren met een houten lepel. Dit duurt zo’n tien tot vijftien minuten. De curd zal langzaam dikker worden; hij is dik genoeg wanneer je een ‘streep’ door het midden van de pan roert en deze even blijft staan (net als bij lemoncurd).
  5. Schep de curd in schone glazen jampotjes en draai de deksels erop. Laat rustig staan en afkoelen.
  6. Bewaar de curd het liefst in de koelkast, hij is zo’n drie weken houdbaar.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.