Pastinaak-appelcake

Pastinaak-appelcake

Een verrassende cake met de smaken van de herfst; combineer zoete pastinaak met frisse appel en havermout in dit bijzondere baksel! Hier vind je het recept.
Bereidingstijd: 1 uur en 20 min.

Dit heb je nodig:

  • 200 ml appelsap
  • 80 g fijne havermout
  • 2 appels
  • 150 g pastinaak, schoon gewicht
  • 175 g boter, op kamertemperatuur
  • 230 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 40 g geraspte kokos

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in met wat boter.

beslag in kom en lepel die beslag schept

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de appelsap kort in de magnetron of op het fornuis. Meng de havermout erdoor en laat een kwartier wellen. Rasp de appels grof met een blokrasp.
  2. Schil de pastinaken en rasp ze grof met een blokrasp.
  3. Meng de boter, de suiker en het vanille-extract in de kom van een keukenmachine. Klop met de garde tot het geheel luchtig en bleek geworden is. Voeg, terwijl u blijft kloppen, een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige goed is opgenomen.
  4. Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout, de kaneel en de nootmuskaat boven de kom en spatel dit door het botermengsel tot het mooi is opgenomen (niet meer knoppen met de machine).
  5. Voeg de appel, de pastinaak, de kokos en de gewelde havermout (met het sap) toe en spatel alles rustig door het beslag tot het een homogeen mengsel is. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake 40-55 minuten in de voorverwarmde oven (een satéprikker moet er schoon uitkomen).

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.