Christmas cake

Christmas cake

Een feestelijk nagerecht dat goed past bij de kerstdagen, deze Christmas cake. Maak hem een paar dagen van tevoren, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Dan wordt hij nog lekkerder en het scheelt tijd met de kerstdagen.

Dit heb je nodig:

  • 175 g blanke amandelen
  • 2 sinaasappels, schoongeboend
  • 200 g bloem
  • 1 el koekkruiden
  • 150 g gewelde abrikozen, in stukjes
  • 150 g gewelde vijgen, in stukjes
  • 200 g rozijnen
  • 175 g gedroogde cranberry’s
  • 150 g zachte roomboter
  • 175 g donkere basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 250 g poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 2 el sinaasappelsap
  • een zakje zilverpilletjes ter garnering

Zo ga je te werk:

  1. Vet de taartvorm in of bekleed hem met bakpapier en verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Hak de amandelen fijn, rasp de schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit.
  3. Meng in een kom de bloem, een snuf zout, de koekkruiden, de fijngehakte amandelen, de sinaasappelrasp en de zuidvruchten.
  4. Klop in een andere kom met een mixer de boter romig met de basterdsuiker.
  5. Klop er een voor een de eieren door en 50 milliliter sinaasappelsap.
  6. Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een homogeen geheel.
  7. Schep het beslag in de vorm. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de cake in anderhalf uur gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
  8. Zet de vorm op een rooster en laat een kwartier afkoelen. Verwijder dan de vorm en haal de taart eruit. Prik met een satéprikker allemaal gaatjes in de cake en druppel er 50 milliliter sinaasappelsap over.
  9. Verpak de cake stevig in huishoudfolie en laat hem minimaal een paar dagen staan, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  10. Bereid voor het serveren het glazuur. Meng daarvoor de gezeefde poedersuiker met het eiwit. Voeg 2 eetlepels sinaasappelsap toe en klop het geheel met de mixer in 5 minuten tot een stijf en glanzend mengsel. Garneer met zilverpilletjes voor een feestelijk effect en laat het glazuur een nacht drogen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.