Home > Lekker eten > Bijgerechten > Pittige lamsgehaktballetjes
Pittige lamsgehaktballetjes
Deze pittige lamsgehaktballetjes kun je bakken in de pan, maar ook in de oven. Heerlijk met een sausje van Griekse yoghurt, komkommer en munt.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kleine ui
- flinke handvol verse platte peterselie
- 1 tomaat
- 500 g lamsgehakt
- versgemalen zwarte peper, naar smaak
- ½-1 tl chilivlokken
- ½ tl gedroogde tijm
- ½ tl gedroogde munt
- ½ tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 ei
- 2 el paneermeel
- ½ el tomatenpuree
- olijfolie om in te bakken
Zo ga je te werk:
- Maak de ui, de peterselie en de tomaat schoon en snijd ze in zeer kleine stukjes.
- Meng deze met het gehakt en alle overige ingrediënten tot een homogeen geheel.
- Laat het mengsel een uur rusten in de koelkast. Vorm er dan met vochtige handen mooie, kleine gehaktballetjes van.
- Braad deze aan in een braadpan met olijfolie en laat sudderen tot ze gaar zijn.
- Je kunt ze ook bakken in de oven. Leg de balletjes dan in een met bakpapier beklede ovenschaal en bak ze een kwartier op 220 graden.
- Lekker met een sausje van Griekse yoghurt, fijngesneden komkommer en verse munt.
Tips voor lekkere gehaktballen
- Paneermeel kun je ook zelf maken! Gooi oud brood nooit meer weg, maar laat het drogen. Bijvoorbeeld in de uitgeschakelde oven, nadat je een taart hebt gebakken. De restwarmte is ideaal om het brood uit te drogen. Gedroogd brood is heel lang houdbaar. Met een keukenmachine maak je er heel simpel paneermeel van; grof of fijn, dat is geheel naar eigen smaak.
- Is het gehakt een beetje aan de vette kant? Gebruik dan paneermeel of verkruimelde beschuiten om het vlees mee aan te maken. Is het gehakt juist wat te mager? Gebruik dan twee sneetjes witbrood (zonder korstjes) die je in volle melk hebt laten weken. Daar worden de gehaktballen smeuïger van.
- Kneed het gehakt niet té lang. En laat de ballen even in koelkast rusten voordat je ze bakt. Dan houden ze hun vorm beter.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.