Hollandse lekkernij: zelfgebakken poffertjes

Hollandse lekkernij: zelfgebakken poffertjes

Zelfgebakken poffertjes: lekkerder wordt het niet! Neem de poffertjespan eens mee op een picknick en bak ze deze zomer eens buiten. Waarom niet?
Bereidingstijd: 1 uur en 20 min.

Dit heb je nodig:

  • 250 g bloem
  • 250 g boekweitmeel
  • 10 g gedroogde gist
  • 100 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 3 eieren
  • 800 ml melk, op kamertemperatuur
  • snuf zout
  • snuf kaneel
  • extra boter, voor het bakken en serveren
  • poedersuiker
  • (gietijzeren) poffertjespan

Zo ga je te werk:

  • Meng de bloem met het meel en de gist en mix goed met de garde.
  • Voeg de boter, het ei, de melk, het zout en kaneel toe en mix tot een glad beslag.
  • Laat het beslag afgedekt minimaal een uur rusten en roer nog even goed door voordat je gaat bakken.
  • Verwarm de pan voor op een laag vuurtje. Laat de pan goed heet worden. Vet elk kuiltje in met een beetje boter (bijvoorbeeld met een kwastje) en giet in elk kuiltje wat beslag.
  • Het is handig om het beslag in een spuitflesje of in een mengbeker met tuit te gieten; op die manier kun je het beslag netjes in de kuiltjes gieten.
  • Als de bovenkant een beetje droog is geworden, draai je de poffertjes met een vork vlot om.
  • Bak ook de andere kant, tot de poffertjes mooi goudbruin zijn.
  • Serveer met poedersuiker en nog wat extra boter.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.