Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Risotto met koolraap
Risotto met koolraap
De koolraap is een groente waar veel mensen niet zo goed weten wat ze er mee aan moeten. Maak koolraaprisotto met winterpeen en Friese nagelkaas. Heerlijk en eens wat anders.
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.
Dit heb je nodig:
- 1/2 koolraap
- 2 flinke winterpenen
- 2 el olijfolie
- Zout en peper
- 50 g roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 300 g risottorijst
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- Handjevol verse salie, fijngehakt
- 200 ml witte wijn
- 100 g Friese nagelkaas, geraspt
- 1 l warme bouillon
Zo ga je te werk:
- Was de koolraap en de winterpeen, schil ze en snijd ze in blokjes van 1 cm.
- Meng de winterpeen en de koolraap in een ruime ovenschaal met de olijfolie en bestrooi met zout en peper
- Rooster de groentes een half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Haal de groentes uit de oven en verhaal de oventempratuur naar 180 graden
- Doe de boter in een ruime koekenpan en laat langzaam smelten.
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze vijf minuten tot hij glazig, maar niet bruin is.
- Voeg de rijst, salie en knoflook toe en laat een paar minuten meegaren.
- Voeg de geroosterde groentes toe, samen met 75 g van de kaas.
- Roer tot alles gemengd is.
- Schep nu alles terug in de ovenschaal en voeg ook de hete bouillon toe.
- Roer alles nog goed door.
- Bak de risotto ongeveer drie kwartier, onafgedekt, op 180 graden.
- Strooi er voor het serveren de overgebleven kaas over.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.