Bramenjam

Bramenjam

Hét recept voor beginnende ‘inmakers’ om jam te maken. Bramenjam is makkelijk te maken en heerlijk op brood of beschuit. Hou je niet van pitjes in de jam? Kook dan het fruit eerst even op en duw het fruit door een zeef. Verwerk verder tot bramenjam-zonder-pitjes.
Bereidingstijd: 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 1.250 g bramen, gewassen
  • 500 g geleisuiker speciaal (2:1)
  • sap van 1 citroen

Zo ga je te werk:

  • Meng alle ingrediënten in een ruime (jam)pan.
  • Breng de massa al roerend aan de kook.
  • Laat één minuut flink doorkoken en schep de jam daarna in schone glazen jampotjes.
  • Draai de deksels erop en laat rustig afkoelen. De jam is zeker een jaar houdbaar.

Meer lekkere recepten met bramen vind je in het septembernummer van Landleven, bijvoorbeeld een monchoutaart met bramenswirls.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.