Stoofperen-chutney

Stoofperen-chutney

Een chutney is heerlijk bij verschillende hoofdgerechten. Bijvoorbeeld bij geitenkaas en kippenbouten. De stoofperenchutney is zelfgemaakt met eigen stoofpeertjes nog lekkerder.
Bereidingstijd: 40 min.

Dit heb je nodig:

  • 50 g blanke rozijnen
  • 2 dadels (ontpit en in stukjes)
  • 4 el wittewijnazijn (of appelazijn)
  • 500 g stoofperen, gaar gekookt en uitgelekt
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 grote ui, klein gesneden
  • ¼ tl kardemom
  • ¼ tl chilipoeder
  • ¼ tl versgemalen zwarte peper
  • 50 ml water
  • 50 ml sinaasappelsap

Zo ga je te werk:

  1. Breng de rozijnen en de dadels met de azijn in een pannetje aan de kook en laat de rozijnen al pruttelend zwellen.
  2. Snijd de stoofperenparten in kleine blokjes.
  3. Giet in een andere pan de olie en bak de ui aan.
  4. Voeg de stoofperen, de specerijen en de rozijnen en dadels, met het kookvocht, toe.
  5. Voeg het water en het sap toe.
  6. Laat het geheel op een laag vuurtje staan tot het vocht is ingedikt.
  7. Schep de chutney in een schone glazen pot.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.