Maak zelf heerlijke gelei van rode bessen

Maak zelf heerlijke gelei van rode bessen

Het is pas echt zomer als je een emmer vol rode besjes af moet rissen. En is de klus geklaard? Maak dan deze prachtige, robijnrode gelei. Rode bessen laten zich goed invriezen om op een later moment te worden verwerkt tot sap, gelei of jam. 

Dit heb je nodig:

  • 1,5 kg rode bessen (schoongemaakt gewicht)
  • 500 g geleisuiker speciaal

Zo ga je te werk:

  • Eerst kook je sap van de bessen.
  • Was de rode bessen en breng ze samen met een scheut water aan de kook in een ruime pan.
  • Laat de vruchten kapot koken (gebruik eventueel een pureestamper om dit proces te versnellen).
  • Giet de vruchten vervolgens in een zeef boven een pan. Je kunt het gerust een nacht laten uitlekken: dan blijft het sap prachtig helder.
  • Meet het sap af en voeg per liter sap 500 gram geleisuiker speciaal toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat enkele minuten flink doorkoken (volg de aanwijzingen op de verpakking van de suiker).
  • Draai het vuur dan uit en schep de gelei in brandschone jampotten.
  • Veeg de randen schoon (alleen als ze tijdens het vullen vies zijn geworden) en draai de deksels erop.
  • Laat de potten rustig staan tot de inhoud afgekoeld is. Ongeopende potten zijn minimaal een jaar houdbaar op een donkere, droge plek.
  • Rode bessen bevatten van zichzelf veel pectine: de gelei zal dus makkelijk opstijven. Soms stijft de gelei té veel op. Vind je dat vervelend? Maak een notitie en gebruik de volgende keer in verhouding minder geleisuiker.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.