Doperwten-ijs met basilicum

Doperwten-ijs met basilicum

Heel verrassend is dit hartige ijs met doperwt en basilicum. Je kunt het prima als voorgerecht serveren, samen met een frisse salade met erwtenscheuten en waterkers. Of als fris tussendoortje op een hete zomerdag.
Bereidingstijd: 1.5 uur

Dit heb je nodig:

  • 500 g doperwten (vers of diepvries)
  • 2 takjes fijne basilicum
  • 150 ml volle melk
  • 70 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 20 g kristalsuiker
  • 150 ml yoghurt

Zo ga je te werk:

  1. Kook de doperwten tot ze gaar zijn. Voeg de basilicum toe pureer in de blender. Voeg zo nodig een beetje melk toe om het pureren makkelijker te maken. Wrijf de massa door een zeef om een gladde puree te krijgen.
  2. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm de melk en de slagroom tot net tegen het kookpunt. Laat iets afkoelen.
  3. Klop in een kom de eidooiers en de suiker tot een witgele massa. Voeg het melkmengsel geleidelijk toe, blijf voortdurend roeren.
  4. Giet het mengsel in een pan, zet op laag vuur en kook tot een custard. Blijf voortdurend roeren, maar laat het mengsel niet koken. De custard is klaar als hij op de bolle kant van een lepel blijft hangen.
  5. Laat het ijsmengsel snel afkoelen en zet het een uur in de koelkast.
  6. Voeg de yoghurt en de doperwtenpuree toe en roer door.
  7. Maak het ijs in de ijsmachine of in een diepvriesdoos in de vriezer.

Recept: Modeste Herwig


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.