Home > Lekker eten > Bakken > Kerstbrood
Kerstbrood
Heerlijk bij de borrel of verrassend hartig bij het ontbijt: dit kerstbrood is altijd een succes. Zet het kerstgevoel op tafel.
Bereidingstijd: 3 uurÂ
Dit heb je nodig:
- 500 g bloem (geschikt voor brood).
- 7 g gedroogde gist
- 1 tl zout
- Flinke snuf vergemalen peper
- 250 g volle melk, lauw
- 1 eiÂ
- 40 g zachte boter
Voor de afwerking:
- 1 ei, losgeklopt
- Topjes verse rozemarijn
- Kerstomaatjes
- Groene olijven
Zo ga je te werk:
-  Meng de ingrediënten voor het deeg in een ruime kom en kneed het mengsel met de deeghaken van de mixer tot een soepel deeg. Het deeg kan ook gewoon met de hand gekneden worden. 10 minuten is dan het minimum.
- Vorm van het deeg een bal, leg deze in een licht met olie ingevette kom en laat het deeg daar rijzen tot het in het volume verdubbeld is (dat duurt minimaal een uur).Â
- Sla na de eerste rijs de lucht uit het deeg en kneed het goed door.Â
- Vet het werkblad licht in met zonnebloemolie en begin het deeg nu rustig uit te rollen en uit te rekken tot een lange sliert. Neem de tijd: het deeg zal elke keer weer willen krimpen.
- Laat de sliert elke keer een paar minuten rusten, om hem daarna weer uit te rekken.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en vorm van de lange sliert een kerstboom.
- Laat het geheel voor de tweede keer rijzen tot het deeg mooi vol geworden is (een half uur tot een uur). Smeer het brood nu in met het losgeklopte ei en verdeel de rozemarijntopjes, de tomaatjes en de olijven als kerstballen over de boom.
- Bak het brood in een voorverwarmde oven op 200-225 graden in twintig minuten goudbruin.Â
Doe eens gek: variaties op het kerstbrood
- Het is ook erg lekker om 1 volle theelepel fijngehakte rozemarijn door het deeg te mengen.
- Voor een zoete variant vervang je de versgemalen peper in het deeg door versgeraspte sinaasappelschil. Als ‘kerstballen’ gebruik je dan gedroogde cranberry’s, balletjes spijs en amandelschilfers.
- In plaats van één grote boom kun je ook meerdere kleine (eenpersoons)boompjes maken. Het uitrollen van het deeg zal dan iets makkelijker gaan. Hou de baktijd wel in de gaten: deze broodjes mogen iets minder lang in de oven.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.