De lekkerste chutneys: basis, recepten en tips

De lekkerste chutneys: basis, recepten en tips

Chutneys zijn niet erg bekend in de Nederlandse keuken. Dat is jammer, want chutney is een veelzijdige smaakmaker die veel gerechten nét even dat extraatje kan geven. Én je kunt er veel oogst uit eigen tuin in kwijt. Volg de tips van Landleven en maak zelf de lekkerste chutneys!

De basis, zelf chutney maken

Chutney is een zoetzure smaakmaker die je net als mosterd kunt eten, bijvoorbeeld bij kaas of vleeswaren. Je kunt hem ook toevoegen aan stoofpotten of sauzen, om net wat extra smaak toe te voegen. In chutney wordt vaak groente en/of fruit verwerkt. Ui, knoflook, courgette en pompoen zijn bekende ingrediënten. Voor de zoete smaak worden vaak appels of gedroogd fruit (zoals rozijnen of dadels) toegevoegd. Suiker en azijn zijn ook standaard ingrediënten in een chutney. Om te variëren worden vaak kruiden en specerijen toegevoegd.

Als je zelf chutney gaat maken, kun je de volgende vuistregel hanteren: gebruik voor elke kilo fruit of groente 5 gram zout, 100 gram suiker en 125 tot 250 milliliter azijn. De algemene bereidingswijze is als volgt:

  • Was en schil de vruchten en/of de groente.
  • Snijd ze in gelijk stukken.
  • Meng alle ingrediënten in een pan en laat het geheel sudderen tot de vruchten/groente gaar zijn, maar nog wel hun vorm hebben.
  • Voor het goed ontwikkelen van de smaken stoof je een chutney langere tijd op een zacht vuur.
  • Chutneys kunnen wel 2 tot 3 uur sudderen. Doe de chutney daarna over in schone jampotten, draai de deksels erop en laat de potten rustig afkoelen.

Chutneyrecepten

Appelchutney

Appelchutney

Hier vind je het recept voor appelchutney met dadels, een basischutney, helemaal lekker als je appels van eigen erf gebruikt. 

NAAR HET RECEPT

Mangochutney

Mangochutney

Mangochutney is een van de bekendste chutneys. Leuk om te maken als de groenteboer op de markt de mango’s eens in de aanbieding heeft.

NAAR HET RECEPT

Snelle bosbessenchutney

Snelle bosbessenchutney

Beleg knapperige bolletjes of pistoletjes met wat frisse blaadjes sla, jonge Hollandse geitenkaas en een schep van deze heerlijke, kruidige bosbessenchutney.

NAAR HET RECEPT

Groene tomatenchutney

Groene tomatenchutney

Het maken van een groene tomatenchutney is de ideale manier om die laatste groene tomaten te verwerken. Dit recept levert behoorlijk wat potten op, halveer dus gerust de hoeveelheden.

NAAR HET RECEPT

Stoofperen-chutney

Een chutney is heerlijk bij verschillende hoofdgerechten. Bijvoorbeeld bij geitenkaas en kippenbouten. De stoofperenchutney is zelfgemaakt met eigen stoofpeertjes nog lekkerder.

Naar het recept

Chutneytips

  • Laat chutney altijd rijpen om de smaak te verbeteren. 4 à 6 weken is gebruikelijk.
  • Gebruik bij het maken van chutney nooit een koperen confituurpan. Daar krijgt de chutney een onaangename, metaalachtige smaak van.
  • Wil je een donkere chutney? Gebruik dan donkerbruine (basterd)suiker. Voor een lichtere versie gebruik je kristalsuiker of lichtbruine basterdsuiker. En: hoe langer de chutney kookt, des te donkerder hij wordt.
  • Varieer eens met verschillende soorten azijn. En gebruik ook zeker kruiden en specerijen om smaak toe te voegen.
  • Bij chutney voeg je geen geleisuiker of andere middelen toe om het geheel dikker te maken. Je kookt de chutney simpelweg in tot hij dik genoeg is. Dit kun je testen door met een houten lepel een streep over de bodem van de pan te trekken. Als het even duurt voordat de chutney weer ‘terugloopt’, dan is hij goed. Ervaring leert.
  • Voeg voor extra volume gerust tomaten, courgettes of appels toe aan je recept. Ui, knoflook en chilipepers geven vaak een lekkere, hartige smaak. Rozijnen of andere gedroogde vruchten zorgen voor een zoete tegenhanger.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.