Ingemaakte kweeperen

Ingemaakte kweeperen

Een vergeten vrucht voor veel Nederlanders, maar niet voor de plattelandsbewoner die een boom op zijn erf heeft staan: de kweepeer. Keihard en niet lekker om rauw te eten. Meer wél heel smakelijk in dit inmaakrecept!
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • Kweeperen
  • Sap van 1 citroen
  • Smaakmakers naar keuze, bijvoorbeeld vanillestokje, kardemompeulen en steranijs

Bereidingswijze:

  1. Was de kweeperen, snijd ze in kwarten en de kwarten naar keuze in plakjes of partjes. Als de schill niet te ‘harig’ is, mag deze gewoon blijven zitten.
  2. Leg de partjes in een ruime pan, voeg het citroensap toe en genoeg water tot de partjes onderstaan.
  3. Voeg smaakmakers naar keuze toe: een opengesneden vanillestokje, enkele geplette karemompeulen of wat steranijs. Je kunt naar keuze ook suiker toevoegen, net als je bij ingemaakte stoofpeertjes zou doen.
  4. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het net zo lang pruttelen tot de peertjes gaar zijn. 
  5. Verdeel de perenpartjes netjes over schone jampotten. 
  6. Breng het achtergebleven vocht weer aan de kook en vul er de potjes mee af.
  7. Schroef de deksels direct op de potten en laat deze rustig afkoelen. 
  8. Eventueel kun je de potten ook nog wecken (dertig minuten op 90 graden), maar als het kookvocht goed heet was bij het vullen van de potten, is wecken niet strikt noodzakelijk. 
  9. Ingemaakte kweepeer kun je gebruiken net als gewone ingemaakte stoofpeertjes.

Weetje, kweepeer of kweeappel?:

De namen kweepeer en kweeappel worden soms door elkaar gebruikt. Er is geen sprake van twee verschillende vruchten; er zijn wel verschillende rassen kweeën. Kweeën zijn keiharde vruchten die niet lekker zijn om rauw te eten. Ze moeten altijd eerst gekookt worden. Soms moeten ze wel anderhalf tot drie uur pruttelen vordat ze gaar genoeg zijn. Kweeën bevatten veel pectine, vooral de schil en de pitten. Hierdoor zal jam en gelei van kweeën heel goed geleren. Voeg minder geleisuiker toe dan normaal, om té stijve jam of gelei te voorkomen. Sommige rassen hebben een donzig laagje, wrijf dit weg als je de vrucht met schil verder wilt verwerken.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.