Inmaken: courgette en ui

Veel groentes zijn makkelijk in te maken in zoetzuur. Een fijne manier om de groentes langer te bewaren én het geeft volop mogelijkheden om interessante smaken te creëren. Met je eigen specerijenmengsel maak je er helemaal iets bijzonders van!

Basisrecept voor inmaken in zoetzuur

Inmaken is niet moeilijk als je deze gebruiksaanwijzing volgt. Gebruik altijd brandschone, droge potten en onbeschadigde deksels. Dit kunnen prima hergebruikte potten zijn. De algemene werkwijze is als volgt:

  1. bereid de groentes voor (wassen of schillen, in stukjes snijden, eventueel voorkoken);
  2. leg de groentes in de potten en voeg kruiden, specerijen of smaakmakers toe aan elke pot;
  3. druk de groentes goed aan: er past meer in een pot dan je denkt;
  4. giet de potten nu tot 1 centimeter onder de rand vol met het kokendhete zoetzure mengsel (zie verderop in het recept);
  5. tik even met de potten op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen en draai de deksels dicht;
  6. eventueel kun je de potten voor de zekerheid nog een half uurtje wecken (op 90 graden), maar dit is niet noodzakelijk.

Je kunt de groentes direct eten, maar na een week of twee zijn ze pas goed op smaak. De potten zijn in ieder geval een half jaar houdbaar. Geweckte potten zijn zeker een jaar houdbaar.

Zoetzuur mengsel

Om het zoetzure mengsel te maken, breng je gelijke delen inmaakazijn en water (bijvoorbeeld 750 ml azijn en 750 ml water) aan de kook. Voeg hier naar smaak suiker of honing aan toe (met 250 gram suiker wordt het niet al té zoet) en roer tot de suiker is opgelost. Op dit moment zou je ook 1 of 2 theelepels zout kunnen toevoegen.
 

Courgette en ui – zo ga je te werk:

  1. voeg toe aan elke pot: enkele plakjes ui, een laurierblad, zwarte peper, mosterdzaad, korianderzaad, jeneverbes, piment;
  2. let op: verwijder bij courgette altijd wel eerst de zaadlijsten;
  3. bestrooi de plakjes courgette met zout (op 1 kilogram courgette zo’n 3 eetlepels zout) en laat ze enkele uren staan. Zo trekt het vocht uit de courgettes;
  4. spoel de stukjes courgettes af en dep ze goed droog voordat je ze in de potten doet.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.