Dauphinoise van aardappel en pastinaak

Dauphinoise van aardappel en pastinaak

Een heerlijk simpel bijgerecht van aardappel en pastinaak voor bij wat groenten. Dauphinoise is een Franse techniek om aardappelen klaar te maken. In Nederland wordt het gratineren genoemd.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 500 g vastkokende aardappels
  • 400 g pastinaak
  • 200 ml room
  • 100 ml melk
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 laurierblaadje
  • zout
  • enkele takjes verse tijm

Zo ga je te werk:

  1. Was de aardappels en de pastinaken. Snijd ze in zo dun mogelijke plakjes, bijvoorbeeld met een keukenmachine of mandoline.
  2. Breng in een ruime pan de room met de melk aan de kook, samen met het knoflookteentje en het laurierblaadje.
  3. Als het kookt, voeg dan de aardappels en de pastinaak toe en kook deze drie minuten mee.
  4. Schep de schijfjes uit de pan in een ovenschaal.
  5. Breng de room op smaak met zout en giet hem over de aardappels.
  6. Leg er enkele plakjes tijm op en bak het gerecht in een voorverwarmde oven in een half uur gaar op 175 graden.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.