Recept voor Drentse spekdikken

Recept voor Drentse spekdikken

Spekdikken worden in Drenthe gegeten met Oud en Nieuw, net als oliebollen. Vroeger rook elke boerenkeuken in de Veenkoloniën op oudejaarsdag naar ‘spekkedikk’n. Het zijn een soort kleine pannenkoekjes met dunne plakjes spek en harde worst erin en ze worden gebakken in een wafelijzer.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig voor spekdikken:

  • 750 g roggemeel
  • 250 g tarwebloem
  • 200 g margarine
  • 500 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 eieren
  • 350 g (ontbijt)spek in kleine plakjes of reepjes
  • 300 g droge (Drentse) worst in dunne plakjes
  • eventueel een eetlepel gemalen anijszaad

Zo maak je spekdikken:

  • Smelt de basterdsuiker in een halve liter heet water tot een zoete siroop. Smelt de boter, maar voorkom dat hij bruin wordt. Roer de gesmolten boter door het suikerwater.
  • Voeg vervolgens meel, zout en eieren en eventueel anijszaad toe en roer alles tot een lobbig beslag. Dek de kom af en laat het geheel een nacht staan op een koele plek.
  • De volgende dag is het beslag dik geworden. Voeg naar eigen inzicht water bij voor een werkbaar beslag. Het beslag moet wel iets dikker zijn dan gewoon pannenkoekbeslag.
  • Laat een elektrisch wafelijzer flink heet worden.
  • Let op: een ijzer voor dikke Belgische wafels is niet geschikt, het moet een zogenoemd hoorntjesijzer zijn.
  • Vet het ijzer eventueel eerst in met een stukje vet spek.
  • Leg een hoopje beslag op het hete ijzer, doe er een plakje spek en twee plakjes worst op, knijp het ijzer dicht en laat de spekdik in ongeveer een halve minuut gaar worden.
  • De spekdik wordt niet knapperig, maar blijft slap.
  • Geniet van je spekdikken, eet smakelijk!

Bewaartip

Spekdikken zijn zowel warm als koud erg lekker en hoewel het bakken alleen op oudejaarsdag gebeurt, kun je ze ook serveren in de tijd erna. Met name op de eerste dagen van het nieuwe jaar zijn de pannenkoekjes een stevige bodem voor alle nieuwjaarsborrels. Wat daarna nog over is, kan in de vriezer en leent zich perfect als hartig tussendoortje.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.