Perfecte kippenkoekjes
Al bakt en versiert Mariëlle de Vroome van De Koekenbakkers duizend koekjes, de laatste ziet er even perfect uit als de eerste. ‘Ik kan geen lelijk koekje afleveren.’ Ze deelt haar recepten en trucs voor perfect gedecoreerde koek. Maak snoepige kipjes om óp te eten!
Kippenkoekjes stap voor stap – dit heb je nodig:
- koekjesdeeg (zie onderstaand recept)
- vloeibare icing in wit, zwart, rood en oranje (zie onderstaand recept)
- 4 spuitzakken
- uitsteekvorm kip of snijd met een mesje een kipvorm uit (vorm hier verkrijgbaar)
- eventueel roze eetbaar poeder, een kwastje en een stift met zwarte eetbare inkt
Begin met het maken van de vanillekoekjes (+/- 30 stuks)
Koekjes om te versieren moeten niet alleen lekker zijn. Het is ook belangrijk dat ze goed uit te steken zijn, goed hun vorm houden en dat ze plat en glad zijn, zodat versieren makkelijk gaat. Mariëlle verklapt haar recept.
Dit heb je nodig:
- 250 gram boter (kamertemperatuur)
- 150 gram suikerbakkerspoeder (eventueel te vervangen door fijne kristalsuiker of basterdsuiker. Hiervan worden de koekjes wel iets grover van structuur.)
- 1 eetlepel kaneel
- 1 ei
- 450 gram (patisserie)bloem
- ½ theelepel zout
Zo ga je te werk:
- Meng boter, suikerbakkerspoeder en kaneel kort met een handmixer of een keukenmachine met deeghaak tot een romig mengsel.
- Voeg het ei toe en mix nog eens door.
- Voeg de bloem en het zout toe en kneed alles tot een mooi egaal, samenhangend deeg.
- Rol het deeg uit tot een plak van 1-2 cm dik en verpak het luchtdicht in plasticfolie.
- Koel het deeg nu minimaal twee uur in de koelkast voor je het gebruikt.
- Steek vormen uit het deeg.
- Bak de koekjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Laat ze 10 minuten op de bakplaat liggen en laat ze daarna op een rooster verder afkoelen.
Icing recept
Om de koekjes te versieren gebruik je icing. Gewoon glazuur, gemaakt van poedersuiker en water, wordt niet hard en is daarom niet geschikt om de koekjes te versieren. Door eiwitpoeder toe te voegen wordt het glazuur wel hard en zijn de koekjes buiten de koelkast te bewaren.
Icing kun je maken in verschillende diktes. De stevigste wordt gebruikt voor het maken van suikerdecoraties als bloemen en om koekjes aan elkaar te ‘plakken’. Als je een lepel uit dit suikermengsel omhoog trekt, blijft het in een piek omhoog staan.
Lijntjesicing wordt gebruikt om teksten mee te schrijven en kleine details te spuiten. Het is iets minder dik: de pieken van dit mengsel vallen om. Vloeibare icing is zo dik als yoghurt. Hiermee omlijn je de koekjes en je kunt er oppervlaktes mee invullen.
Het glazuur is luchtdicht verpakt in de koelkast ongeveer twee weken houdbaar. Ingevroren is het ongeveer zes maanden te bewaren.
Dit heb je nodig:
- 1 kg suikerbakkerspoeder
- 5 el meringuepoeder (gepasteuriseerd eiwitpoeder, verkrijgbaar in een reformzaak, bij Jamin of in bakwinkels)
- 1 tl wijnsteenzuur (ook verkrijgbaar in bakwinkels. Eventueel te vervangen door 1 tl citroensap)
- water (of een andere vloeistof, zoals sap, om smaak en eventueel kleur aan de icing te geven)
- voedingskleurstof
- Een vetvrij gemaakte keukenmachine (een handmixer is bij dit recept niet sterk genoeg). Als je geen keukenmachine hebt, kun je met de hand per 200 gram suikerbakkerspoeder met 1 eetlepel meringuepoeder en een mespunt wijnzuur mengen. Gebruik hiervoor een vork.
Zo ga je te werk:
- Zeef suikerbakkerspoeder, meringuepoeder en wijnsteenzuur met een fijne zeef in de mengkom van de keukenmachine en mix in de laagste stand de ingrediënten door elkaar.
- Voeg vervolgens heel kleine scheutjes water toe. Blijf druppelsgewijs water toevoegen. Het mengsel wordt eerst samenhangend en laat los van de kom, daarna hecht het zich weer aan de kom. Laat de keukenmachine dan nog 2 minuten doordraaien.
- Voeg water toe tot er een mooie, dikke, egale pasta ontstaat met een glanzend witte kleur. Mix altijd in de laagste stand en zo kort mogelijk, zodat er zo weinig mogelijk lucht in de icing komt. Pieken icing moeten rechtop blijven staan.
Je kleurt de icing door een cocktailprikker in de voedingskleurstof te steken en deze vervolgens in de icing te steken. Roer nu de icing door tot de kleur egaal is. Herhaal deze handeling als je een donkerder kleur wilt. Gebruik steeds een schone prikker om bederf van de kleurstof te voorkomen.
Ga nu aan de slag met het decoreren van de koekjes:
Pak de afgekoelde koekjes erbij.
- Vul de spuitzakken met de icing. Icing spuiten vergt wat oefening. Oefen eventueel eerst even op papier of maak wat proefkoekjes.
- Omlijn het kippenlijfje met witte icing en vul de vorm daarna in met glazuur. Bij het invullen hou je de spuitmond iets dichter bij het koekje, zodat de vorm mooi volloopt.
- Laat de icing drogen. In een oven van ongeveer 40 graden duurt dit 10 minuten, buiten de oven moet de laag 20 tot 30 minuten drogen.
- Ga intussen verder met het volgende koekje.
- Omlijn het kippenkopje (zonder kam, lellen en snavel). Voor de halslijn maak je een golflijn. Vul de vorm weer in met icing.
De vleugels maak je door een dikke stip van icing te maken en die uit te trekken tot een puntje zodat u een druppelvorm krijgt. Drie druppels vormen samen een vleugel. Ook de staart versier je met drie druppels icing.
- Als de icing van de kop gedroogd is, omlijn je met rode icing de kam. Vul deze verder in en geef de kip op dezelfde manier een kinlel. Met oranje icing omlijnt en vul je de snavel.
- Een zwart druppeltje glazuur vormt het oogje. Mariëlle maakte haar kipje compleet met een blosje van roze eetbaar poeder en wimpers met een stift met eetbare inkt. Met extra stevige icing kun je het kipje op een bodemkoekje plakken.
De Koekenbakkers
Mariëlle de Vroome begon een paar jaar geleden in haar eigen keuken in het Drentse Bovensmilde te experimenteren met koek decoreren. Inmiddels ontwerpt ze haar eigen koekvormen. Daarnaast geeft ze wereldwijd workshops koekjes versieren bij patisserieopleidingen. Volgens Mariëlle zijn koekjes het ideale cadeau. “Je maakt mensen blij met een mooi koekje. En het is juist leuk dat ze zo tijdelijk zijn. Koek blijft niet rondslingeren in huis: je eet het op en dan is het weg. Ik vind het heerlijk om met een beetje liefde en een paar simpele ingrediënten een bijzonder, persoonlijk mini-cadeautje te maken.”