Victoria sponge

Victoria sponge

Een typisch Engelse taart die men serveert in tearooms en bij high teas. De basis bestaat uit twee ronde cakes met daartussen frambozenjam en slagroom.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 350 g boter, op kamertemperatuur
  • 350 g fijne kristalsuiker
  • 7 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • ½ pot frambozenjam
  • 200 ml slagroom, stijfgeklopt
  • wat poedersuiker om mee te bestrooien

Zo ga je te werk:

  1. Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer bleek en luchtig. Voeg al mixend een voor een de eieren toe; voeg pas een nieuw ei toe als het vorige goed opgenomen is. Als het mengsel een beetje lijkt te schiften, voeg dan een eetlepel van het bakmeel toe.
  2. Zeef het bakmeel met het zout boven de kom en roer het voorzichtig (bijvoorbeeld met een rubber spatel) door het mengsel tot het volledig opgenomen is. Verdeel het cakebeslag over twee ingevette springvormen en bak de cakes gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden. Dit duurt zo’n 20 tot 25 minuten.
  3. Haal de cakes uit de oven en laat ze zo’n tien minuten afkoelen. Haal ze dan voorzichtig uit de vormen en laat ze verder afkoelen.
  4. Stel de taart vlak voor het serveren samen; leg een cake op een mooie taartschaal en bedek hem met een gulle laag frambozenjam. Spreid hierover de stijfgeklopte slagroom en leg de tweede plak cake erop. Bestrooi met poedersuiker voor een mooi effect.

Deze hoeveelheden maken een flinke taart; halveer gerust het recept, maar bak de taart dan in één, smallere, springvorm en snijd de cake na het afkoelen horizontaal doormidden. Houd de oventijd dan in de gaten, die kan wat langer zijn.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.