De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mayonaise maken

Zelf mayonaise maken is niet moeilijk en het is zo klaar. Zonder overbodige toevoegingen maak je zo een heerlijke smaakmaker voor bij bijvoorbeeld gebakken aardappelen. Dus pak de staafmixer en doe als Klaske in dit filmpje.
Bereidingstijd: 5 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 eidooier
  • 2 tl dijonmosterd
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 tl ijskoud water
  • een snuf zout
  • 200 ml zonnebloemolie 

Zo ga je te werk:

  1. Doe in een hoge mengbeker de eidooier, mosterd, wijnazijn, water en het zout.
  2. Giet de zonnebloemolie erop.
  3. Zet de staafmixer onder in de mengbeker. Zet de mixer aan en wacht tot de mayonaise gaat emulgeren (binden).
  4. Beweeg de mixer (terwijl hij aanstaat) nu langzaam naar boven tot alle olie opgenomen is. Mix niet langer dan noodzakelijk is. Proef de mayonaise en breng eventueel verder op smaak met zout, peper en citroensap.

De mayonaise blijft enkele dagen goed in een afgesloten pot in de koelkast. Let op: zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verminderd afweersysteem eten deze mayonaise liever niet, in verband met het rauwe ei.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.