Lentequiche met groene groentes

Lentequiche met groene groentes

Knisperende laagjes filodeeg vormen de bodem van deze quiche. Ik koop het deeg vers uit de koeling, maar filodeeg uit de vriezer is beter verkrijgbaar en ook prima!
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

  • 6 vellen filodeeg
  • 1 kleine (gele) courgette
  • 2 lente-uitjes
  • ca. 5 groene asperges
  • 200 g crème fraîche
  • 4 eieren
  • 1 citroen, geraspt
  • wat zout en peper
  • 1 el olijfolie
  • 100 g feta
  • 1 handvol verse waterkers (of andere jonge slablaadjes)

Zo ga je te werk:

  1. Vet een (vierkante) bakvorm in en bedek de vorm daarna met bakpapier. Laat het papier aan de zijkanten wat overhangen, zodat je straks de quiche makkelijker uit de vorm kunt tillen.
  2. Bereid de groentes voor: maak ze schoon en snijd de courgette en de lente-ui in plakjes. Snijd de asperges in de lengte doormidden.
  3. Meng in een kom de crème fraîche met de eieren en de citroenrasp en breng op smaak met zout en peper. Kluts dit mengsel los.
  4. Leg nu de vellen filodeeg kriskras over de bodem van de bakvorm en laat aan de zijkanten wat overhangen. Verdeel de groentes over de vorm en giet er het eiermengsel over.
  5. Vouw de overhangende stukken filodeeg terug en vorm er een mooie, beetje rommelige rand van.
  6. Smeer de rand in met een kwastje gedoopt in olijfolie.
  7. Verdeel tot slot de feta in brokjes over de quiche.
  8. Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180 graden in zo’n veertig minuten goudbruin en gaar. De quiche kan je warm of lauwwarm eten. Strooi er vlak voor het serveren de waterkers over.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.