Rode kool in het zoetzuur

Rode kool in het zoetzuur

Rode kool inmaken in zoetzuur is heel makkelijk en smaakt lekker als bijgerecht bij wild.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kleine rodekool (of ½ grote kool)
  • 1½ tl zout
  • 500 ml rode wijnazijn
  • 100 g bruine suiker
  • 4 gedroogde laurierblaadjes
  • 6 jeneverbessen
  • ½ el zwarte peperkorrels
  • 1 kaneelstokje

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern en de buitenste bladeren.
  2. Snijd de koolhelften in parten en leg ze in een grote kom.
  3. Strooi er het zout over en bedek met huishoudfolie. Laat de kool zo een nacht staan.
  4. Breng in een pannetje de wijnazijn aan de kook met de suiker, en roer tot de suiker is opgelost. Laat dit mengsel afkoelen.
  5. Leg de volgende dag de partjes rode kool in een brandschone pot (inhoud 1 liter).
  6. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen, peperkorrels en het kaneelstokje toe en giet het azijnmengsel erover. Vul eventueel aan met wat extra azijn als de kool niet helemaal onder staat.
  7. Sluit de pot af en laat de kool minimaal 4 dagen staan voordat je het serveert.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.