Zelfgemaakte mosterd

Zelfgemaakte mosterd

Een recept waarbij je volop kunt variëren: voeg andere kruiden toe (nootmuskaat, gemalen kruidnagel, dille), gebruik een andere azijn (dragon- of frambozenazijn) of vervang de suiker eens door honing. Zo maak je een echt persoonlijke mosterd.
Bereidingstijd: 15 min.

Dit heb je nodig

  • 100 g mosterdzaad
  • 200 ml witte wijnazijn (of een anders soort azijn naar keuze)
  • 1 tl kurkuma
  • 50 g rietsuiker
  • snufje zout en peper 
  • keukenmachine met sikkelmes

Zo ga je te werk:

Voor 1 pot mosterd

  1. Laat de mosterdzaad een nacht in de witte wijnazijn weken.
  2. Giet het mengsel de volgende dag in een keukenmachine met sikkelmes.
  3. Voeg de kurkuma, rietsuiker, zout en peper aan het mengsel toe.
  4. Zet de machine aan en laat hem draaien tot de mosterd glad is; dit duurt ongeveer een minuut of 5
  5. Schep de mosterd in een schoon glazen potje, draai de deksel erop en bewaar de mosterd in de koelkast.
  6. Laat de mosterd zeker twee weken staan, zodat de smaak zich goed ontwikkelt.

Andere culinaire zelfmaakcadeautjes

Kaneelstokjes in bruine snoeprolletjes met namen erop gestempeld.

Nostalgische snoeprolletjes

Deze nostalgische snoeprolletjes zijn heel makkelijk te maken. Maak ze samen met kinderen of juist voor kinderen.

naar het artikel

Weckpot met ingrediënten voor karamelcakejes.

Karamelcakejes in weckpot

Vul een mooie glazen pot met laagjes suiker, bloem, chocolade en karamelblokjes. Schrijf het recept op een mooi briefje erbij en de ontvanger van dit cadeau kan zelf de heerlijkste karamelcakejes bakken!

naar het artikel

Jam in een kerstig potje met kaneel ernaast,

Kerstjam

Deze pruimenjam is op smaak gemaakt met heerlijke kerstachtige kruiden als kaneel en kardemom. Geef eens een potje jam uit jouw voorraad cadeau.

naar het artikel

Flesje olie met chili-vlokken.

Pittige olie

Een ander leuk zelfmaakcadeau is een fles pittige olie met chilivlokken. Ideaal voor keukenprinsen en -prinsessen.

naar het artikel


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.