Boerenkoolquiche

Boerenkoolquiche

Zin in eens wat anders op tafel? Maak dan deze boerenkoolquiche in plaats van de oude vertrouwde boerenkoolstamppot. Ziet er verrassend uit, maar is net zo lekker!
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig:

Voor de bodem

  • 240 g bloem
  • snuf zout
  • 120 g koude boter, in kleine blokjes 
  • 2 eieren (koud uit de koelkast)
  • 2 el ijskoud water

Voor de vulling

  • 125 g gerookte spekjes
  • 125 ml slagroom
  • 4 eieren
  • zout en peper
  • 3 flinke handenvol panklare boerenkool
  • rookworst

Zo ga je te werk:

  1. Maak eerst het deeg. Zeef de bloem met het zout boven een kom.
  2. Voeg de koude boter toe en meng met je vingers tot het op broodkruimels lijkt.
  3. Voeg de eieren en het water toe en kneed snel tot een deeg. Voeg, als dat echt nodig is, nog wat extra water toe.
  4. Maak van het deeg een bal en verpak het in huishoudfolie. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. 
  5. Bak ondertussen de spekreepjes uit.
  6. Kluts in een kom de slagroom met de eieren los.
  7. Roer er de (wat afgekoelde) spekreepjes door en ook de boerenkool.
  8. Voeg zout en peper toe; wees matig met het zout, want de spekreepjes zijn ook al zout.
  9. Vet een quichevorm in met boter.
  10. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een ronde lap die groter is dan de vorm.
  11. Leg het deeg in de quichevorm en prik met een vork her en der wat gaatjes. Er mag gerust wat deeg overhangen (het krimpt nog wat tijdens het bakken).
  12. Leg op het deeg nu een vel bakpapier en daarop een flinke handvol blindbakvulling (keramische korrels of droge bonen of rijst).
  13. Bak de bodem nu een kwartier in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  14. Haal de vorm uit de oven en verwijder de vulling en het bakpapier. Als er nog deeg over de rand hangt, snijd dat dan nu weg.
  15. Verdeel de plakjes rookworst over de bodem van de quiche en schenk er voorzichtig het eier-boerenkoolmengsel over. De rookworst is optioneel.
  16. Bak de quiche nog een half uur in de oven tot de vulling mooi gaar is. De quiche is zowel warm als koud erg lekker. 

Optioneel: de quiche wordt nog lekkerder als je een halve rookworst in plakjes snijdt en deze plakjes vlak voordat je de vulling toevoegt, over de bodem van de quiche verdeelt! 


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.