Tompoezen
Als het Koningsdag is, nemen we lekkere tompoezen bij de koffie. Sla dit jaar eens zelf aan het bakken en maak deze heerlijke tompoezen. Tompoezen zelf maken doe je zo:
Bereidingstijd: 3 uur
Dit heb je nodig voor het maken van tompoezen:
- 125-150 ml ijskoud water
- 250 g bloem
- ½ tl zout
- 250 g roomboter, op kamertemperatuur maar niet te zacht
- 500 ml melk
- 4 eidooiers
- 2 el maizena
- 100 g suiker
- 1 vanillestokje
- 100 g poedersuiker
- 1 tl water
- wat kleurstof naar keuze
- 150 ml slagroom, stijfgeklopt
Zo ga je te werk:
Tompoezen zelf maken doe je met de volgende stappen. Je maakt eerst het bladerdeeg:
- Zet het water in de vriezer zodat het echt ijskoud is.
- Zeef de bloem met het zout boven een grote kom. Breek de boter in kleinere stukjes en voeg deze toe aan de kom. Wrijf de boter losjes door de bloem, er moet nog stukjes boter zichtbaar zijn.
- Maak een kuiltje in het midden en voeg daar ongeveer tweederde van het water aan toe.
- Meng tot een ruw deeg, voeg als het nodig is extra water toe.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
- Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Kneed het lichtjes door en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer van 20 bij 60 centimeter. Probeer de randen recht te houden en overwerk het deeg niet: streepjes boter moeten zichtbaar blijven.
- Leg het deeg in de lengte neer. Vouw eenderde van de bovenkant naar beneden en eenderde van de onderkant naar boven (het deeg heeft nu drie lagen).
- Draai het deeg een kwart, naar links of naar rechts maakt niet uit. Rol het deeg weer uit tot het weer 20 bij 60 centimeter meet.
- Vouw het weer als net, verpak het in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Herhaal dit uitrollen-vouwen-uitrollen-vouwen-rusten nog twee keer.
Het bladerdeeg is nu klaar om te gebruiken, maar u kunt het ook goed ingepakt in huishoudfolie tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Banketbakkersroom maken:
- Roer 50 milliliter van de melk in een kommetje los met de eidooiers en de maizena.
- Breng in een ruime pan de rest van de melk aan de kook met de suiker en de zaadjes van het vanillestokje. Als de melk kookt, zet dan het vuur wat lager.
- Giet een scheutje kokende melk bij de eidooiers en roer dit goed door.
- Giet dan de eidooiers in de pan met melk en blijf enkele minuten roeren tot de room dikker wordt.
- Zet het vuur uit en giet de room in een kom.
- Dek de kom af met huishoudfolie en laat het geheel opstijven in de koelkast.
Samenstellen tot een tompoes:
- Rol het bladerdeeg op een met bloem bestrooid werkblad zo dun mogelijk uit.
- Snijd er grote plakken van en bak deze op een met bakpapier beklede bakplaat goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden. Dit duurt ongeveer twintig minuten.
- Laat de plakken afkoelen voordat u ze vult met banketbakkersroom.
- Snijd de gevulde plakken op maat, zodat het mooie tompoezen worden.
- Maak de tompoezen af met een laagje glazuur (poedersuiker gemengd met een heel klein beetje water en kleurstof naar keuze) en een toef slagroom.
Nu heb je heerlijke zelfgemaakte tompoezen! Geen trek in tompoezen? Bekijk dan is het recept van deze heerlijke Koningsdagtaart!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.