Crumble met crunchy kruimeltopping

Crumble met crunchy kruimeltopping

Deze heerlijke crumble maak je met een vulling van seizoensfruit. Bijvoorbeeld rabarber en aardbei, gemengde bosvruchten, kruisbessen of appel en braam, eventueel uit de diepvries.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig

  • 50 g bloem
  • 75 g havermoutvlokken
  • 150 g suiker 100 g zachte boter
  • 150 g walnoten, redelijk fijn gehakt
  • 1,5 kg schoongemaakt fruit
  • ½ citroen,uitgeperst
  • 100 g suiker
Zo ga je te werk
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak eerst de kruimels. Meng de bloem, de havermout, de suiker en de boter in een grote mengkom en roer met een vork totdat er allemaal kleine klontjes zijn.
  3. Roer er nu de walnoten door.
  4. Verdeel het kruimelmengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in de oven tot de kruimels mooi goudbruin en krokant zijn; dat duurt zo’n twintig minuten.
  5. Doe het schoongemaakte fruit in een mooie ovenschaal en roer er het citroensap en de suiker door.
  6. Zet de schaal in de oven tot het fruit redelijk zacht gekookt is (twintig tot dertig minuten) en haal de schaal uit de oven.
  7. Roer de kruimels los en verdeel ze over het hete fruit. Serveer direct.

Heb je te veel kruimels? je kunt ze nog een week bewaren in een afgesloten vershouddoosje, om te gebruiken voor een tweede crumble of voor over de yoghurt. Gebruik diepvriesfruit direct uit de vriezer en houd een iets langere kooktijd in de oven aan. Eventueel kun je naar smaak iets meer suiker toevoegen. Zelfgemaakte vanillesuiker is ook lekker om te gebruiken.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.