Kruidenzuurkool maken: zo doe je dat
Zelf zuurkool maken is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd. De witte kool uit jouw eigen moestuin of uit de winkel verwerk je met dit stappenplan tot heerlijke kruidenzuurkool.
Bereidingstijd: 2 uur + 3-6 weken wachten
Voor het zelf maken van zuurkool zijn speciale zuurkoolpotten in verschillende groottes verkrijgbaar. De potten worden geleverd met een bijpassende steen en deksel. Je maakt ook heerlijke zuurkool in een Keulse pot.
Hiervoor heb je alleen nodig: een linnen doek, een doek om de pot mee af te sluiten, een rond beuken- of esdoornhouten plankje met een doorsnede iets kleiner dan de opening van de pot en een flinke steen. Liefst een granieten steen, omdat deze steensoort geen verkleuring van de zuurkool geeft. Maak de potten, ook nieuwe, altijd goed schoon met soda. Spoel ze met veel water na.
Dit heb je nodig:
- 8 kg stevige witte kool
- ca. 100 g zout (zonder jodium)
- karnemelk
- 24 peperkorrels
- 16 jeneverbessen
- 1 theelepel kummel (=karwijzaad)
- 1 theelepel venkel- of dillezaad
- eventueel zure appels in schijfjes
- krenten
Zo ga je te werk:
Stap 1: de kool snijden
- Snij de kolen in twee stukken en verwijder het hart (de stift) uit beide helften.
- Verwijder ook de buitenste bladeren.
- Snij of schaaf de kool in kleine reepjes.
- Vang de koolreepjes op in een teil of grote emmer.
Je kunt naast witte kool ook andere koolsoorten verwerken. Door op twee delen witte kool bijvoorbeeld één deel savooiekool toe te voegen, krijgt de zuurkool een zachte smaak.
Stap 2: de pot vullen
- Verdeel twee kilo koolreepjes over de bodem van de pot.
- Strooi over de koolreepjes een klein handje zout. Herhaal dit strooien van koolreepjes en zout enkele keren en giet vervolgens een scheutje karnemelk over de ingestrooide kool.
- Druk met de vuist of een houten stamper de kool goed aan.
- Strooi nu zes peperkorrels en vier jeneverbessen en een vierde theelepel van de kruiden, en eventueel de appels en krenten uit over de kool.
- Herhaal de serie van het strooien van koolreepjes en zout, het opgieten van een scheutje karnemelk en het toevoegen van de smaakmakers drie tot vier keer.
De pot moet voor viervijfde deel met zuurkool zijn gevuld.
Stap 3: de pot afsluiten
Werk je met een zuurkoolpot?
Leg dan de bijgeleverde steen op de koolreepjes.Giet wat water in de rand van de pot, strooi een beetje zout in de rand en leg de deksel erop. De pot is nu luchtdicht afgesloten. Er kan alleen nog maar lucht uit, geen lucht meer in.
Werk je met een Keulse pot?
Leg dan een linnen doek op de koolreepjes, leg het plankje en vervolgens de steen er bovenop. De koolreepjes moeten allemaal in het vocht liggen. Dek tot slot de pot af met een doek.
Stap 4: de opslag
- Plaats de pot de eerste week in een ruimte met een temperatuur van ongeveer twintig graden. Dat is de temperatuur waarbij de aanwezige bacteriën het zetmeel en de melksuikers in de pot omzetten in melkzuur. Verhuis de pot na een week naar een ruimte waar het vijf tot acht graden is, de kelder bijvoorbeeld.
- Bij gebruik van de Keulse pot zal bovenin de pot steeds opnieuw een witte laag ontstaan.
- Verwijder deze onschadelijke laag de eerste maand wekelijks en daarna elke twee weken. Verschoon dan ook telkens de linnen doek en maak de steen en het plankje goed schoon.
Bij de zuurkoolpot zal geen witte laag ontstaan.
Stap 5: smullen maar!
Bij gebruik van de Keulse pot is de zuurkool na een maand tot zes weken klaar. Bij de zuurkoolpot kun je de zuurkool al na twee tot drie weken gebruiken. Eigengemaakte zuurkool is zo’n half jaar houdbaar.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.