Zomerse tomatensaus

Zomerse tomatensaus

Culinair redacteur Klaske maakt haar tomatensaus elke keer op een andere manier; het is maar net wat ze voor handen heeft. Hier het basisrecept.
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.

Dit heb je nodig:

  • ca 1 kg verse tomaten, genoeg om een ovenschaal of bakplaat mee te vullen
  • snuf zeezout
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 scheut olijfolie
  • ca 3 el verse kruiden zoals tijm of rozemarijn
  • ca 500 gr andere groente naar keuze zoals courgette, aubergine, ui, knoflook, paprika, rode peper

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal.
  3. Strooi er genoeg zout en peper over (dat hebben tomaten wel nodig!) en giet wat olijfolie over de tomaten. Wil je extra groentes toevoegen? Doe dat nu, zorg dat de groentes schoongemaakt zijn en in stukken gesneden. Ook de kruiden en teentjes knoflook kan je nu toevoegen. Zorg alleen dat de ovenschaal niet té vol wordt.
  4. Zet de schaal in de oven en rooster de tomaten een uur, tot ze een beetje bruine randjes hebben.
  5. Haal alles weer uit de oven, laat de tomaten wat afkoelen (verwijder eventuele steeltjes van kruiden en knoflookschilletjes) en pureer de groentes met een staafmixer tot een gladde saus.
  6. Proef de saus, misschien wil je er nog wat zout, peper of een schepje suiker bij doen.

Ik houd wel van een beetje ‘chunky’ saus, dus ik pureer de tomaten niet te glad. Schilletjes en pitjes maken mij niet uit. Vind je dat wel vervelend? Pureer dan de tomaten en laat het geheel uitlekken in een zeef. Een prachtige gladde saus is het eindresultaat. Deze gezeefde saus noemen ze in Italië ‘passata’.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.