Salie-walnootbroodjes

Salie-walnootbroodjes

Deze hartige broodjes met salie en walnoot zijn erg lekker als borrelhapje of als voorgerecht met wat salade.
Bereidingtijd: 3 uur

Dit heb je nodig

  • 100 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 100 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 110 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 handjevol salieblaadjes, fijngehakt
  • ½ tl chilivlokken
  • 75 g pompoenpuree
  • wat zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 handjevol walnoten, fijngehakt
  • 1 ei
  • 1 tl water
  • 1 tl Maldon zeezout of Parmezaanse kaas

Zo ga je te werk

  1. Maak eerst het deeg. Doe de zachte boter en de roomkaas in een keukenmachine, Voeg de bloem en het zout toe en pulseer tot een kruimelig deeg ontstaat.
  2. Vorm van het deeg een bal, pak het in met huishoudfolie en laat het twee uur rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.
  3. Verhit de olijfolie in een pan en bak hier het sjalotje even in aan.
  4. Voeg de salieblaadjes en de chilivlokken toe en bak nog eens twee minuten.
  5. Voeg de pompoenpuree toe en stoof dit enkele minuten op een matig vuur, zodat iets van het vocht verdampt.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
  8. Rol het gekoelde deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een mooie rechthoekige lap (bestuif ook de onderkant met bloem, want het deeg kan aardig plakkerig zijn).
  9. Smeer de vulling over het deeg en bestrooi het met de fijngehakte walnoten.
  10. Snijd het deeg nu in zestien kleine driehoekjes.
  11. Rol de driehoekjes op (begin met de brede kant) zodat het de vorm van een croissantje krijgt.
  12. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  13. Klop het ei los met het water en bestrijk hier de broodjes mee.
  14. Bak de broodjes in een op 175 graden voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin.
  15. Bestooi vlak voor het serveren met wat Maldon zeezout of snippers Parmezaanse kaas.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.