Vlierbloesemtrifle

Vlierbloesemtrifle

Dit recept voor trifle met vlierbloesem en fruit is geschikt voor vier personen. Voor de schaal op de foto hebben wij het recept verdubbeld, dat was dan ook meer dan genoeg voor acht personen. Wel een dag van tevoren beginnen!
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig

  • 3 eidooiers
  • 60 g (zelfgemaakte) vanillesuiker
  • 125 ml volle melk
  • 125 ml room
  • 2 vanillestokjes
  • 3 blaadjes gelatine
  • 300 ml water
  • 2 el vlierbloesemsiroop
  • ca. 400 g fruit zoals aardbeien, frambozen, bosbessen, rode bessen, bramen
  • 1 grote cake (gekocht of zelfgebakken)
  • 250 ml slagroom, lobbig geklopt
  • wat vers fruit enkele blaadjes verse munt

Zo ga je te werk

Maak een dag van tevoren de custard en de gelei.

  1. Voor de custard meng je met een mixer de eidooiers met de suiker, tot de dooiers bleek worden en in volume verdubbeld zijn.
  2. Meng in een pannetje de melk met de room en de zaadjes van het vanillestokje.
  3. Breng dit aan de kook en draai daarna het vuur lager.
  4. Voeg een scheutje melk toe aan de dooiers terwijl je goed klopt.
  5. Voeg nu het eimengsel toe aan het pannetje met room (houd de temperatuur laag, anders krijgt je roerei).
  6. Blijf stevig kloppen op een laag vuur tot de vla mooi dik en stevig wordt.
  7. Laat afkoelen.

Maak nu de vlierbloesemgelei.

  1. Leg de blaadjes gelatine in een kommetje water en laat ze in vijf minuten zacht worden.
  2. Breng 3 deciliter water aan de kook en meng er de uitgeknepen gelatineblaadjes door, samen met de vlierbloesemsiroop, de vanillezaadjes en het (in stukjes gesneden) fruit.
  3. Hiervoor kun je vers fruit of fruit uit de diepvries gebruiken.
  4. Meng alles goed en laat het een nacht in de koelkast staan.
  5. Op de dag van de picknick zelf stel je de trifle samen.
  6. Snijd de cake in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
  7. Leg een laagje cakeblokjes in de schaal en bedek deze met een laagje vlierbloesemgelei.
  8. Bedek dit weer met een laagje custard.
  9. Ga zo door met laagjes maken tot alles op is.
  10. Maak de trifle af door het geheel te bedekken met lobbig geklopte slagroom, vers fruit naar keuze en enkele blaadjes munt die je fijn gesneden of gescheurd hebt.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.