Home > Lekker eten > Bakken > Boerenkoolvlechtbrood
Boerenkoolvlechtbrood
Restjes gebakken boerenkool zijn erg lekker op brood. Dit is het recept van een bakkersknecht die vijftig jaar geleden in de wintermaanden met zijn bakkerskar het brood bezorgde. De restjes boerenkool zitten er in, in plaats van op het brood.
Bereidingstijd: 1,5 uur
Zo ga je te werk
- 6 eieren
- 3 el gesmolten roomboter
- 1 zakje instant gist
- 1 dl melk
- 300 g tarwebloem
- 2 middelgrote uien, fijngesneden en lichtbruin gebakken
- 200 g kaas, in blokjes gesneden
- 200 g kaas, geraspt
- 100 g ongezouten gemengde noten, fijngehakt
- 750 g gekookte boerenkool, zeer fijngesneden
- wat zout en peper naar smaak
- 2 el paneermeel
Zo ga je te werk
- Splits de eieren boven een kom.
- Klop de eiwitten luchtig in een kom en laat het schuim even rusten in de koelkast.
- Roer in een kommetje de afgekoelde roomboter, de gist, de melk en de overgebleven eidooiers tot een glad geheel.
- Meng dit door de bloem.
- Meng ook de gebakken uien, kaasblokjes, geraspte kaas, fijngehakte noten en boerenkool door het deeg, net zo lang tot het deeg niet meer aan je handen plakt.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schep als laatste het geklopte eiwit door het deeg en kneed het nog even door.
- Vorm van het deeg een vlechtbrood en laat dit minimaal een half uur rijzen onder een vochtige doek.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Vet een bakplaat lichtjes in met wat boter en bestrooi met het paneermeel.
- Leg het brood erop en bak het geheel in zo’n veertig minuten gaar.
- Serveer lauwwarm, dan is het brood het lekkerst.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.