Frisse jonge courgettesalade
Landleven geeft je deze zomer volop ideeën om je courgetteoogst te verwerken. Neem bijvoorbeeld deze frisse jonge courgettesalade: heerlijk voor tijdens een nazomerse barbecue!
Bereidingstijd: 10 min.
Dit heb je nodig:
- 500 gram kleine courgettes
- een handjevol fijngehakte blaadjes munt en marjoraan
- 5 eetlepels olijfolie
- het sap van 1 citroen
- versgemalen zwarte peper en (Maldon) zeezout naar smaak.
Zo ga je te werk:
- Was de courgettes en snijd ze met een dunschiller of kaasschaaf in de lengte in dunne plakjes. Doe ze in een saladeschaal.
- Voeg de munt en marjoraan toe en meng door elkaar. Marjoraan kun je ook vervangen door verse dille of venkelgroen.
- Sprenkel de olijfolie en het citroensap erover en bestrooi met versgemalen zwarte peper en (Maldon) zeezout naar smaak.
- Meng alles goed door elkaar. Strooi er nog een handjevol geroosterde pijnboompitten over en serveer als zomers voor- of bijgerecht.
Tip: Snijd de courgettes eerst in de lengte doormidden. Leg ze dan met het snijvlak op een snijplank en schaaf er vervolgens de dunne plakjes vanaf. Op deze manier ligt de courgette stevig en maakt je het jezelf makkelijker.
Idee:
Courgettes hebben van zichzelf geen uitgesproken smaak. Je kunt ze dus ideaal gebruiken om te vullen. Snijd ze in de lengte door en schraap met een scherpe lepel de zaadjes uit het midden. Leg de courgettes in een ovenschaal en vul ze met een mengsel naar keuze, bijvoorbeeld van gehakt, gekruide rijst of couscous en maak het af met een laagje geraspte kaas. Een half uurtje in de oven op zo’n 175 graden en de courgettes zijn klaar.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.