Courgettesalade met gerookte zalm

Courgettesalade met gerookte zalm

Geel, groen, gestippeld, gestreept, rond en zelfs ufo-vormig: courgettes komen voor in alle soorten en maten. De smaken verschillen onderling niet zo veel, maar ze zijn allemaal wel veelzijdig.
Bereidingstijd: 20 min.

Dit heb je nodig

  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 2 sinaasappels
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 el kappertjes
  • 1 handjevol platte peterselie
  • 4 el olijfolie
  • 80 g rucola

Zo ga je te werk

Eet ze rauw, kook, bak, frituur of vul ze, of maak er een romige soep van. Gebruik voor dit recept jonge, stevige exemplaren, die hebben de meeste smaak.

  1. Halveer de courgettes in de lengte en schaaf ze met een kaasschaaf in lange dunne linten. Rasp een kwart van de schil van een sinaasappel.
  2. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de sinaasappels.
  3. Snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp het sap uit de achtergebleven vliesjes en vang op. Meng in een schaal de partjes, het sap en de rasp van de sinaasappels door de courgettelinten.
  4. Snijd de zalm in grove stukken.
  5. Meng samen met de kappertjes, de peterselie en de olijfolie door de courgette. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Laat tien minuten staan zodat de smaken goed intrekken.
  6. Schep er vlak voor het serveren de rucola door.

Tip: voeg wat pasta toe voor een heerlijk hoofdgerecht.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.