Ouderwetse boterkoek

Ouderwetse boterkoek

Met slechts enkele ingrediƫnten maak je deze ouderwets lekkere boterkoek. Een heerlijke traktatie voor bij de koffie of thee.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig:

  • 300 g zachte roomboter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 100 g witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 300 g bloem
  • 1 ei, losgeklopt

Zo ga je te werk:

  1. Klop de boter met de suikers en het zout tot een romig geheel.
  2. Meng er de bloem door en kneed tot een samenhangend geheel.
  3. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  4. Vet een boterkoekvorm in met wat boter.
  5. Druk het deeg in de vorm en maak de bovenkant plat.
  6. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en maak er met een vork een mooi ruitpatroon in.
  7. Bak de boterkoek in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  8. Laat de koek afkoelen voordat je hem in stukjes snijd en serveert.

Een boterkoekvorm heeft een handig schuifje dat je rond kunt draaien om zo de koek uit de vorm te krijgen. Heb je geen boterkoekvorm? Vervang deze dan door een quichevorm of een andere lage bakvorm. Gebruik liever wel een dichte vorm, de gesmolten boter kan uit een springvorm gaan druipen.

Tip: Strooi een eetlepel amandelschaafsel over de koek voordat je hem in de oven zet voor een extra feestelijk.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.