Pioniersbrood

Pioniersbrood

Stevig brood in een pan op open vuur gebakken.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig

  • 2 mokken (volkoren)meel
  • 1 mok water of melk
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el olie (voor de smeuïgheid)

Zo ga je te werk

  1. Doe alle ingrediënten in een flinke kom, meng ze goed en kneed er een soepel deeg van. Neem daar de tijd voor (minimaal tien minuten); hoe langer gekneed hoe fijner het brood.
  2. Laat het deeg vervolgens tenminste een halfuur rusten.
  3. In plaats van bakpoeder kun je verse gist gebruiken. Het brood wordt dan luchtiger, maar het rijzen duurt mogelijk langer: tot meerdere uren, zeker in een koele omgeving.
  4. Verwarm de pan en vet deze in.
  5. Maak van het deeg een egale schijf, leg deze in de pan en druk het deeg aan.
  6. Doe het deksel erop. Plaats de pan op een matig vuur en leg gloeiende kooltjes op het deksel (zie foto), zodat ook bovenin de pan warmte ontstaat.
  7. Houd het vuur laag en bak het brood in vijftien minuten halfgaar.
  8. Draai het brood nu om voor een egale garing en bak het nog ongeveer tien minuten na.

Controleer de gaarheid door op het brood te kloppen, het geluid moet hol klinken. Je kan ook een geschild dun takje in het brood steken, dit moet er schoon uitkomen. Haal het brood uit de pan en laat het uitwasemen en afkoelen.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.