Aardappelbrood

Aardappelbrood

Een ander aardappelgerecht: brood van aardappelpuree. Dit brood is erg lekker bij hachee of een andere stoofpot. Gebruik het om de vochtige saus mee op te deppen.
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig

  • 300 g gekookte bloemige aardappels
  • 750 g bloem
  • 1 el zout
  • 1 zakje (7 g) gist
  • 1 el (Griekse) yoghurt
  • 300 ml lauwwarm kookwater van de aardappels

Zo ga je te werk

  1. Stamp de aardappels tot een puree.
  2. Meng de puree in een grote kom met 600 gram bloem, het zout en de gist.
  3. Roer alles goed door, voeg de yoghurt toe en vervolgens langzaam het water.
  4. Kneed het mengsel nu met behulp van de deeghaak op de keukenmixer in ruim tien minuten tot een plakkerig deeg (mag natuurlijk ook met de hand, maar dan duurt het wat langer).
  5. Voeg nog meer bloem toe als dat nodig is.
  6. Als het deeg op een zware bal lijkt, leg het dan in een beboterde grote kom en dek het af met huishoudfolie.
  7. Laat het op een warme plek in ongeveer een uur in volume verdubbelen.
  8. Sla het deeg daarna terug, kneed het met de hand nog even goed door en maak er een mooie broodvorm van.
  9. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en bedek het met een schone theedoek.
  10. Laat het zo nog een half uurtje rijzen.
  11. Bak het brood vervolgens ongeveer twintig minuten in een op 225 graden voorverwarmde oven. Draai de temperatuur naar 200 graden en bak het brood nog eens tien minuten.

Als je op de onderkant van het brood klopt en het geluid klinkt hol, dan is het brood gaar.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.