Zoete rabarberrolletjes
Een verrassend recept om heerlijk van te snoepen. Rabarber is een van de makkelijkste en meest dankbare groentes om te verbouwen in de moestuin. Dit frisse receptidee geeft je nieuwe inspiratie om de oogst te verwerken.
Bereidingstijd: 2,5 uur
Dit heb je nodig
- 175 ml warm water
- 125 ml gecondenseerde melk
- 50 ml zonnebloemolie
- 2 el fijne tafelsuiker
- 1 ei
- 375 gr bloem
- 2 zakjes
- instant gist
- 1 tl zout
- 500 gr rabarber
- snufje zout
- 1 el citroensap
- 100 gr poedersuiker
Zo ga je te werk
Maak eerst het deeg.
- Roer in een kom het warme water met de gecondenseerde melk, de olie, de suiker en het ei. Meng in de kom van een mixer de bloem met het gist en het zout.
- Giet het natte mengsel langzaam bij de bloem terwijl je de mixer op de laagste stand zet.
- Blijf mixen tot het deeg goed gemengd is, een minuut of vijf.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het met de hand nog even goed door.
- Leg het deeg in een ingevette kom, bedek de kom met huishoudfolie en laat het deeg een uurtje rijzen.
Maak ondertussen de vulling.
- Was daarvoor de rabarber en snijd deze in kleine stukjes.
- Doe de rabarber in een pannetje met het water en de suiker en breng aan de kook.
- Laat enkele minuten doorkoken en giet het mengsel vervolgens in een zeef.
- Laat het uitlekken en doe de rabarber vervolgens weer in een kommetje.
- Roer er een snufje zout en het citroensap door en prak het geheel tot een puree.
- Je kunt naar smaak nog wat suiker of extra citroensap toevoegen.
Ga verder met het deeg en de vulling
- Sla het deeg in de kom plat. Leg het op een bebloemd werkblad en rol het uit tot een mooie rechthoek van ongeveer dertig bij veertig centimeter.
- Verdeel de rabarberpuree in een egale laag over het deeg; zorg dat ook de hoekjes en randen goed bedekt zijn.
- Rol het deeg nu op in de breedte (Je houdt een rol over van 40 centimeter lang).
- Snijd met een gekarteld broodmes de rol nu in twaalf gelijke plakjes.
- Draai de plakjes op hun kant en leg ze in een ingevette ovenschaal.
- Bedek de ovenschaal met huishoudfolie en laat de rolletjes een half uurtje rijzen.
- Het glazuur maak je door de poedersuiker los te roeren met enkele druppels water.
- Voeg steeds weer wat druppels toe totdat je een mooi, niet al te dun, glazuur overhoudt.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de rolletjes in zo’n 20 tot 25 minuten goudbruin.
- Laat de rolletjes een kwartier afkoelen en verdeel er het glazuur over.
- Serveer warm of op kamertemperatuur.
Tip: gecondenseerde melk koop je in een blikje. Je vindt het in de supermarkt in het schap bij de koffiemelk.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.