Lepelkoekjes van pepernotendeeg

Lepelkoekjes van pepernotendeeg

Deze lepeltjes zijn heerlijk om te serveren met een kop dampend hete chocolademelk met een laag lobbig geklopte slagroom. Gebruik de lepeltjes om de slagroom op te lepelen of door de chocolademelk te roeren. Met dit recept maak je zo’n 25 lepelkoekjes.

Dit heb je nodig:

  • 40 g boter
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 1/2 g zout
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 á 2 el melk
  • 1 koekjessteker in de vorm van een lepeltje

Zo ga je te werk:

  1. Roer de boter zacht met de suiker, het zout en de kruiden.
  2. Voeg de helft van het zelfrijzend bakmeel toe en 1 lepel melk.
  3. Meng alles goed en voeg daarna de rest van het bakmeel en eventueel nog wat melk toe.
  4. Kneed het tot een stevig deeg.
  5. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een half uurtje rusten in de koelkast.
  6. Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap van ongeveer 3 millimeter dik.
  7. Steek er met een koekjesvorm de lepeltjes uit en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  8. Bak de lepeltjes zo’n 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Tip: heb je geen koekjessteker in de vorm van een lepeltje? Teken dan zelf een sjabloon op stevig papier. Gebruik dit sjabloon en snijd de lepeltjes met een scherp mesje uit het deeg.

Meer recepten

Zelfgemaakte taaitaai

Taaitaai maken is niet iets wat de thuisbakker vaak doet. Toch is het leuk en de moeite waard: de koekjes smaken heerlijk vers en de randjes zijn lekker knapperig.

Naar recept

Speculaaspoppen

Voor vijf grote en tien kleine speculaaspoppen. Tip: Grotere poppen komen vaak makkelijker uit de vorm dan kleine. Maar pas op: als ze warm zijn, breken ze snel.

Naar recept


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.