Heldere paddenstoelensoep

Heldere paddenstoelensoep

Heldere paddenstoelensoep met een hoedje van bladerdeeg.

Aantal personen: 6
bereidingstijd: 40 min

Dit heb je nodig:

  • 150 g witte champignons
  • 150 g kastanjechampignons
  • 150 g oesterzwammen
  • 150 g shiitakes
  • 20 g truffel
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 g roomboter
  • 1 tl verse tijm
  • 1 glaasje sherry
  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 tl sojasaus enkele druppels tabasco
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 2 eieren, gesplitst
  • een beetje bloem
  1. Snijd uit elke plakje bladerdeeg een cirkel en rol deze met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit, tot ongeveer 2 Ć  3 centimeter groter dan de doorsnede van de soepkommen.
  2. Snijd de schoon geborstelde paddenstoelen in niet te dunne plakjes (verwijder harde steeltjes).
  3. Snipper de ui en pers de knoflook.
  4. Verhit de boter in een grote pan en laat ui, knoflook en tijm fruiten tot de ui glazig is.
  5. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze al omscheppend tot ze beginnen te slinken.
  6. Blus af met de sherry.
  7. Voeg de bouillon toe en laat het geheel aan de kook komen.
  8. Haal de pan van het vuur, voeg de citroensap, de sojasaus en de tabasco toe en proef of er nog wat extra zout bij moet.
  9. Verdeel de soep over 6 soepkommen en verdeel ook de plakjes truffel.
  10. Bestrijk met een kwastje het bladerdeeg met eigeel (laat de randjes vrij) en smeer het randje van de onderkant van het bladerdeeg in met eiwit.
  11. Vouw het bladerdeeg daarna voorzichtig om de bovenkant van de soepkommen heen en zet de kommen nog 20 minuten in een oven van 200 graden.
  12. Serveer met fijngehakte peterselie.

Tip: voor een feestelijk detail kunt u een platte stervorm nemen die net wat kleiner is dan de doorsnede van de soepkom. Strijk hier het eigeel omheen.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.