Balkenbrij
Balkenbrij is zonder twijfel het meest bekende NederlandseĀ streekgerecht. Heerlijk op brood met mosterd en niet moeilijk om te maken.
bereidingstijd: 2,5 uur
Dit heb je nodig:
- 1,5 kg varkensvlees (krabbetjes, hamlappen, karbonaadjes, hamschijf of erwtensoeppakket)
- 500 g boekweitmeel
- naar smaak zout en peper
- een snufje nootmuskaat
Zo ga je te werk:
- Spoel het vlees af met koud water, doe het in een grote pan en voeg twee liter water toe.
- Het is de bedoeling dat het vlees helemaal onderstaat.
- Voeg ook een eetlepel zout toe.
- Breng het geheel langzaam aan de kook en schep met een schuimspaan het grijze schuim eraf.
- Laat alles vervolgens op een heel zacht vuur zonder deksel circa twee uur trekken.
- Til het vlees uit de pan en verwijder alle velletjes en botjes, die er – als het goed is – vanzelf afvallen.
- Snij het vlees klein.
- Meet van de bouillon anderhalve liter af en voeg royaal (royaal!) zout, peper en nootmuskaat toe.
- De bouillon moet echt bremzout en kruidig smaken.
- Zo niet, dan wordt het eindresultaat erg flauw.
- Doe het vlees weer terug in de bouillon, breng alles opnieuw aan de kook en strooi er door een zeef steeds wat boekweitmeel bij.
- In het begin een beetje, later steeds meer.
- En goed blijven roeren, anders ontstaan er klonten.
- Ga door tot het een dikke, gebonden brij is geworden.
- Spreid de vleesbrij uit op een platte schaal, laat hem afkoelen en zet hem een nacht in de koelkast.
- Snij de brij de volgende dag in plakken en bak die in roomboter in de koekenpan.
- Eet ze op brood met mosterd erbij.
Meer balkenbrij
Balkenbrij met ontbijtspek en gegrilde appels
Een lekkere variatie op het klassieke balkenbrijrecept. Lekker met een flinke snee roggebrood.
Recept voor rommelkruid
Elke streek kent of kende zijn eigen rommelkruidmengsel. Breng balkenbrij op smaak met dit recept voor rommelkruid van culinair redacteur Klaske.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.