Vlaams stoofvlees

Vlaams stoofvlees

Aan deze stoofpot wordt traditioneel een boterham met grove mosterd toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het gerecht goed bindt.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 140 min (incl 120 min. stoven).

Dit heb je nodig:

  • 3 uien
  • 700 g runderstoofvlees
  • 50 g boter
  • 1 el bloem
  • 2 flesjes donker Belgisch bier
  • 1 el bruine suiker
  • 1 scheutje witte wijnazijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 volkoren boterham
  • 1 el grove mosterd
  • naar smaak zout en peper

Zo ga je te werk:

  1. Pel de uien en snipper ze fijn.
  2. Snijd het vlees in grote stukken.
  3. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
  4. Haal het vlees uit de pan en bak de uien zacht in de achtergebleven boter.
  5. Voeg één eetlepel bloem toe en roer die goed door de boter.
  6. Giet het bier er langzaam bij en voeg suiker, azijn, tijm, laurier en fijngehakte peterselie toe.
  7. Smeer de mosterd op de boterham en doe die samen met het vlees in de pan.
  8. Laat het geheel onder af en toe roeren minimaal 2 uur garen.
  9. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer het stoofvlees met gekookte aardappelen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.