Stoemp

Stoemp

Deze stamppot is een luxe versie van het oorspronkelijke gerecht. De meest sobere uitvoering bevat alleen aardappelen en wortels, net als de Nederlandse hutspot.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 60 min.

Dit heb je nodig voor stoemp:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 4 uien
  • 2 preien
  • 2 winterpenen
  • 1 knolselderij
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 savooiekool
  • 125 g spruitjes
  • 1 ei
  • klontje boter
  • scheutje room

Zo maak je stoemp:

  1. Schil de aardappelen en halveer ze.
  2. Maak de uien, de preien, de winterwortels en de knolselderij schoon en snijd ze in grove stukken.
  3. Doe de aardappelen in een pan met een laagje water, voeg de groenten toe en kook het geheel gaar in ongeveer een half uur.
  4. Bak ondertussen de spekjes krokant.
  5. Snijd de witlof in grove stukken en bak deze in wat boter.
  6. Snipper de kool en de spruitjes fijn en blancheer ze enkele minuten in kokend water.
  7. Giet de gare aardappelen en groenten af en stamp ze fijn.
  8. Roer er de spekjes, de witlof, de kool en de spruitjes door, samen met het ei, een klontje boter en een scheutje room.
  9. Breng het geheel op smaak met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
  10. Serveren met varkenssaucijsjes en jus.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.