Notarisappel in notensiroop

Notarisappel in notensiroop

De Notarisappel was een bekend Nederlands appelras, maar is sinds de zestiger jaren in de vergetelheid geraakt.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 50 min.
 

Dit heb je nodig:

  • 200 g rietsuiker
  • 250 ml water
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 4 Notarisappels
  • 75 g ongezouten noten, bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en pecannoten

Zo ga je te werk:

  1. Los de suiker op laag vuur in 250 ml water op.
  2. Schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het vanillestokje.
  3. Voeg het merg, het vanillestokje, het kaneelstokje en de steranijs toe aan de siroop.
  4. Laat de siroop tot een kwart inkoken.
  5. Neem de pan van het vuur en laat de siroop met de specerijen vijftien minuten trekken.
  6. Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  7. Verwijder met een appelboor de klokhuizen van de Notarisappels.
  8. Zet de appels in een braadslede of lage ovenschaal.
  9. Neem de specerijen uit de siroop en voeg de noten toe.
  10. Schep de notensiroop in en rond de appels.
  11. Bak de appels in de voorverwarmde oven 20-25 minuten, tot ze zacht beginnen te worden maar nog steeds stevig zijn.
  12. Serveer met lobbig geklopte, ongezoete slagroom.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.