Granita
Een granita – oorspronkelijk afkomstig uit ItaliĆ« – is een bevroren mix van fruit, water en suiker. Een verfrissende traktatie voor een warme zomerdag.
Bereidingstijd: 15 minuten
Dit heb je nodig:
- 3 dl water
- 300 g suiker
- 2,5 dl citroensap
- 2,5 dl sinaasappelsap
- 1 tl fijngeraspte sinaasappelschil
Zo ga je te werk:
- Breng het water aan de kook en los de suiker er in op.
- Laat het geheel vervolgens afkoelen.
- Voeg nu de rest van de ingrediƫnten toe.
- Schenk de vloeistof in een bak en plaats het in de vriezer.
- Door tijdens het invriezen elk half uur goed met een vork door het mengsel te roeren, ontstaan zeer kleine ijskristallen die voor een aangename smaak zorgen.
- Serveer de granita in een mooi glas met een rietje en lepeltje.
- Bewaar het niet langer dan een week in de vriezer.
Tip: bij kookwinkels kun je ook een granita-ijsschaaf kopen. Laat het mengsel dan bevriezen tot een blok ijs, waarvan je met de schaaf vervolgens het ijs afschaaft.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.