Paaseieren schilderen

Paaseieren schilderen

Paaseieren schilderen doet de 9-jarige Anna graag met haar moeder Maria. De eitjes uitpakken en zien welke er precies zo mooi zijn geworden als vooraf bedacht vindt Anna het allerleukst aan paaseieren schilderen met haar moeder. Met uienschillen, bloemen van eigen erf en pantykousjes maken ze de mooiste bloemschilderijtjes voor het paasontbijt. Maria leerde de techniek van haar moeder en geeft de traditie nu door, ook aan de lezers van Landleven.

Paaseieren schilderen vindt de 9-jarige Anna het leukste om te doen

Paaseitjes

Vrolijk rent Anna het erf op van het huis in het buitengebied van Oosterwolde. Ze begint een klein rieten mandje te vullen met voorjaarsbloeiers. Pinksterbloemen, net ontrolde varenbladeren, klaverblad en dovenetel. Te weinig voor een boeketje, maar daar zijn de bloempjes niet voor bedoeld. “Ze zijn voor de paaseitjes”, legt Anna uit, voor ze verder rent om nog meer moois te verzamelen. “Met de bloemen maken we mooie afbeeldingen op de paaseieren voor het paasontbijt”, vult haar moeder Maria aan. “Het is onze paastraditie om ze samen te maken.” Als Anna even later genoeg bloemen heeft, vertelt ze dat ze het samenzijn in de tuin met haar moeder een van de leukste momenten van het paasweekend vindt.

Kunst van het paaseieren schilderen

De kunst van het natuurlijk paaseieren schilderen leerde Maria op de boerderij in Beieren waar ze opgroeide. “Mijn moeder probeerde altijd van de simpele dingen iets leuks te maken omdat wij het niet heel breed hadden. Ze bakte altijd de heerlijkste taarten en cake. Met Pasen bakte ze mooie lammetjes van cakebeslag die ze versierde met chocolade en kokos, prachtig en lekker. Natuurlijk verfden we ook ieder jaar voor Pasen de eieren van onze eigen kippen. Soms met gekochte verf, in felle kleuren. Maar wat ik altijd het mooiste vond en wat ik nu ook bijna elk jaar met mijn dochter Anna doe is de eitjes verven met uienschil.”

Ze pakt er een grote pot vol droge uienschillen bij en vult een pan met ruim water, waar ze twee flinke handen vol schillen bij doet. “Ik begin al met verzamelen van schillen als de vorige paasdagen nog maar net voorbij zijn. Je hebt best veel nodig, en kunt alleen de droge buitenste delen van de schil bewaren. Ik bewaar zowel de schillen van rode als die van gele ui. Ze geven ieder een ander kleureffect, dus je kunt ermee spelen. Meer rode ui geeft een paarsrood effect, met gele ui wordt de kleur bruiner. Maar je kunt ze natuurlijk ook mengen.”

Twee sets handen maken het priegelwerkje eenvoudiger

Compositie

Intussen is Anna begonnen met het lastigste klusje. Met tere bloemetjes maakt ze kleine composities op de eieren. Een pinksterbloem combineert ze met wat grassprietjes. “Doe het wel samen”, geeft ze als tip. “Ja, het is wel een gepriegel om de pantykousjes eromheen te vouwen”, vult Maria aan. “Een extra paar handen is dus niet weg.”

Het is duidelijk dat de twee eerder samen hebben gewerkt: terwijl Maria het pantykousje om het ei legt, houdt Anna de bloemen op hun plek. Met een handige beweging trekt Maria het kousje strak zodat de bloemen niet meer kunnen schuiven. Samen binden ze een stukje keukentouw om de uiteinden en pakt Anna het volgende eitje al om te versieren. Maria: “Kleine bloemen en fijn blad geven het mooiste effect. Pinksterbloem, melkdistel, speenkruid, peterselie, dovenetel. Maar ook klaverblad en klimop geven een leuk effect. Dikke bloemen als bieslook of verbena raad ik af: die geven meestal geen mooi motief.” Anna houdt ervan de bloemen te combineren tot een mooi geheel. “Het is het leukst om van elk ei een mooi schilderijtje te maken.”

Bruin paasei schilderen

Maria koopt bruine eieren om te verven. “Dat vind ik het mooist. Met witte eieren wordt het contrast veel groter: de bloemen laten daarop een witte afdruk achter. Ik hou meer van het natuurlijke effect van een lichtbruine afbeelding op een donkerbruin ei.” De eieren worden een paar dagen voor Pasen versierd. “We verstoppen ze natuurlijk op paasochtend. Maar omdat de techniek in Nederland niet bekend is, vind ik het ook leuk om een paar van deze eitjes weg te geven, als paascadeautje.”

Als de eieren lang genoeg gekookt hebben, komt het spannendste onderdeel van het klusje. Anna: “Ik vind het moment dat we de pantykousjes eraf halen het allerleukst. Dan pas zie je of het zo mooi is geworden als bedacht. Soms is de afdruk niet zo mooi geworden, dan baal ik wel. Maar meestal ben ik trots op het resultaat.” Enthousiast laat ze de fijne nerven zien die een aardbeiblad heeft achtergelaten op het ei. Ook een klein geveerd blad wordt even later met veel vreugde van het ei gehaald, de fragiele afbeelding gekoesterd. Maria geniet van de blijdschap van haar dochter. “Natuurlijk is het leuk om zo mijn mooie jeugdherinneringen mee te kunnen geven aan de volgende generatie.”

Paaseieren schilderen met uienschillen

Paaseieren schilderen vind Anna erg leuk om te doen met haar moeder. In dit artikel lees je over hoe je paaseieren kunt schilderen met uienschillen.

LEES HIER DE BESCHRIJVING