Legkast met handige opbergruimte

Alles bij elkaar in één compact leghok mét handig opbergvak voor voer, grit en nestmateriaal. Door het gebruik van plastic bakken als legnest is de kast bovendien eenvoudig schoon te houden. Hoe je deze legkast maakt, doet Landleven timmerman Nick van Zutphen je voor.

Klik op de werktekeningen om ze te vergroten en te downloaden en printen

Legkast werktekening 1
Legkast werktekening 1
Legkast werktekening 2
Legkast werktekening 2

Dit heb je nodig:

 • 3 x timmerplaat 122 x 61 cm x 12 mm
 • 1 x timmerplaat 244 x 122 cm x 12 mm
 • 2 x tuinhout beits dekkend wit (ral 9010)
 • 1 x pianoscharnier 75 cm
 • 1 x lakrol 5 cm
 • 6 x kunststof opbergbox (11 liter)
 • 72 x pockethole schroeven 25 mm
 • 17 x schroeven 3,0 x 12 mm

En verder:

 • accuboor
 • boormal (pockethole jig + verlengd schroefbit)
 • cirkelzaag met geleiderail
 • gradenboog
 • houtlijm (watervast)
 • houtvuller (houtkleur)
 • kwast
 • lijmklemmen
 • plamuurmes
 • potlood
 • rolmaat

Zo ga je te werk:

Zagen

Begin met het op maat zagen van alle delen timmerplaat. Volg de indeling zoals aangegeven op de zaaggids op hierboven om optimaal gebruik te maken van het hout. Start met de grote plaat en zaag over de breedte een strook van 39,4 centimeter breed en 122 centimeter lang. Zaag uit deze strook (A). Markeer langs één zijde een punt op 92,8 centimeter en langs de andere zijde op 119,3 cm centimeter. Verbind beide punten met een schuine lijn en zaag langs deze lijn, het grote deel is (A). Herhaal dit voor het tweede deel (A).

Zaag uit het overgebleven deel een strook van 37 centimeter breed en 164,8 centimeter lang. Zaag vervolgens uit dit deel twee stukken (B) van 37 centimeter breed en 76 centimeter lang. Het resterende deel zaag je op 76 cm breed. Hier zaag je vervolgens een stuk van 76 x 37 cm uit (B). Zaag tot slot (C) uit, een deel van 119,3 bij 76 centimeter, waarbij je aan één zijde over de breedte onder een hoek van 56 graden zaagt (zie tip 2). Let op dat je de schuine zijde de goede kant op zaagt, zodat de achterzijde 119,3 centimeter lang is.

Zaag uit een kleine timmerplaat (122 x 61 centimeter) over de lengte een strook van 37 centimeter breed. Haal uit deze strook vervolgens driemaal een deel (D) van 37 x 38,3 centimeter. De volgende kleine timmerplaat (122 x 61 centimeter) zaag je over de breedte af op 76 x 61 centimeter. Zaag hier vervolgens drie stroken van 13,8 centimeter breed uit (E).

Zaag de laatste timmerplaat over de breedte door op 78,4 centimeter. Uit dit stuk zaag je een stuk van 78,4 x 47,5 centimeter (F). Zaag uit het resterende stuk nog éénmaal een tussenschot (D) van 37 x 38,3 centimeter.

Verzink de schroefgaten met de boormat Verzink de schroefgaten met de boormat

Verzonken schroefgaten

Leg planken (B) plat op de werktafel en maak met de boormal langs de lange zijde drie verzonken schroefgaten en langs de korte zijde twee schroefgaten. Leg het achterschot (C) plat op de werktafel met de langste zijde naar beneden. Boor langs de lange zijde op zes plaatsen, vanaf de onderkant gemeten op 13, 26, 53, 66, 93 en 110 centimeter, verzonken schroefgaten. Herhaal dit aan de andere zijde.

Leg (D) plat op de werktafel en maak langs een korte zijde (37 centimeter) twee verzonken boorgaten, herhaal dit voor de andere korte zijde. Boor er ook twee langs één lange zijde. In totaal zes gaten langs drie zijden. Leg (E) plat op de werktafel en maak langs beide korte zijden één verzonken schroefgat.

Montage zijschotten

Monteer de kast terwijl deze op zijn ‘rug’ ligt. Als Nick in de beschrijving verwijst naar de bovenkant van de kast, bedoelt hij de kant die uiteindelijk naar boven gericht is als de kast rechtop staat.

Leg het achterschot (C) op de werktafel met de verzonken schroefgaten omhoog. De schuin afgezaagde korte zijde van (C) wordt de bovenkant van de kast. Zet (A) met de lange zijde op de werktafel en met de schuine zijde in dezelfde richting als de schuine zijde van (C). Schuif zijschot (A) tegen de lange zijde van (C) aan. Zorg dat (A) en (C) aan de onderzijde van de kast gelijk zijn. (A) steekt aan de bovenzijde van de kast 2 millimeter uit. Deze ruimte wordt straks opgevuld door het scharnier. Verlijm de raakvlakken tussen (A) en (C), klem ze tegen elkaar en schroef (C) aan (A) met zes schroeven (25 mm). Gebruik de tussenschotjes (D) om (A) haaks te zetten. Klem een stuk resthout aan de werktafel en druk (A) en (C) daartegenaan. Herhaal dit voor het andere zijschot (A). 

Plaats (B) aan de onderzijde van achterschot (C). Zet (B) boven op (C) en tussen zijschotten (A). Zorg dat de verzonken schroefgaten naar onderen gericht zijn. Verlijm de raakvlakken en schroef (B) aan (A) en (C) met zeven schroeven (25 mm).

Montage planken

Gebruik de middenschotten (D) als tijdelijke afstandhouders voor de planken. Plaats (D) aan de binnenzijde tegen (A) en zorg dat deze aan de voorzijde gelijk is aan (B). Klem (D) aan (A) met een lijmklem. Herhaal dit voor de andere zijde. Plaats vervolgens de volgende plank (B) tegen zijschotjes (D) aan. Zo krijg je exact de juiste afstand. Schroef (B) aan (C) en (A) met zeven schroeven (25 mm). Verwijder (D). Herhaal deze stappen voor de laatste plank.

Montage tussenschotjes

Maak met resthout twee winkelhaken die aan de buitenzijde 37 x 24,5 centimeter zijn. Als je latjes van 18 x 44 millimeter gebruikt, zaag je één lat van 24,5 cm en één van 37 - 4,4 = 32,6 cm lang. Zorg dat ze perfect haaks gezaagd zijn, liefst met een verstekzaag. Maak aan de zijkanten met de boormal verzonken schroefgaten en schroef de latjes aan elkaar vast. Leg één zo’n winkelhaak binnen in de kast tegen (C), en zorg dat de lange zijde van de winkelhaak parallel loopt met waar tussenschot (D) moet komen. Klem de andere winkelhaak aan de bovenzijde aan (B). Zet (D) tegen de winkelhaken aan en controleer of (D) haaks staat. Schroef (D) aan (B) en (C) met zes schroeven (25 mm). Herhaal dit voor de overige drie tussenschotjes (D).

Plaats vervolgens (E) tussen (A) en tegen (B) en (D), zorg dat (E) aan de onderzijde gelijk is aan (B). Schroef en verlijm (E) aan (A) en (B) met vijf schroeven (25 mm). Herhaal dit voor de andere twee stroken (E).

Montage deksel

Plaats het pianoscharnier langs de lange zijde van (F). Zorg dat de ‘pen’ over de rand van (F) uitsteekt. Plaats het scharnier precies in het midden en schroef vast. Gebruik spaanplaatschroeven (3,0 x 12 mm) voor een stevige verbinding. De schroefkopjes steken iets uit, gebruik daarom de helft van de gaten, zodat wanneer je het scharnier aan (C) monteert je de tegenoverstaande gaatjes niet hoeft te gebruiken. De schroefkopjes zitten elkaar dan niet in de weg en het scharnier kan mooi sluiten.

Zet de kast rechtop, plaats het scharnier met klep op de korte schuine zijde van (C). Ondersteun de klep zodat deze op de maximale positie is en het scharnier netjes op de schuine korte zijde van (C) ligt. Schroef deze eerst met twee schroefjes vast en test het scharnier. Bent je tevreden? Schroef dan ook de andere schroefjes vast en sla steeds één gat over.

Afwerking

Vul ter afwerking alle verzonken schroefgaten op met houtvuller. De houtvuller krimpt, dus zul je dit nog een keer moeten herhalen en daarna vlakschuren. Beits het hok vervolgens met drie lagen witte tuinbeits (RAL 9010). Laat de verf uitharden en schuur het licht op voordat je de volgende laag aanbrengt.

Opbergboxen

Plaats om het schoonmaken makkelijk te maken, en daarmee bloedluis tegen te gaan, transparante opbergboxen in de hokjes en vul ze met zaagsel, krullen of stro. De gebruikte opbergboxen hebben als afmetingen: 38 x 24,5 x 13,8 centimeter (L x B x H) en hebben een inhoud van 11 liter. Het idee is dat de boxen naadloos aansluiten op het hout zodat er geen rommel onder kan komen.

Nicks tips

Tip 1: Laat het hout voorzagen

Als je niet in staat bent om de grote multiplex plaat van 244 x 122 centimeter te vervoeren, dan kunt je deze laten voorzagen in de bouwmarkt. Vraag om drie delen: 122 x 81 centimeter, 163 x 80 centimeter en 163 x 40 centimeter. Thuis kun je dit zelf nauwkeurig op maat zagen.

Tip 2: Met de cirkelzaag onder een hoek zagen

In de werkbeschrijving refereren we naar 90 graden als haaks, maar op jouw cirkelzaag is haaks aangegeven als 0 graden. Als je met de cirkelzaag onder een hoek van 56 graden wilt zagen stel je deze in op 90 - 56 = 33 graden.

Tip 3: Boormal instellen

Stel de boormal en de aanslagring van de boor in op een materiaaldikte van 13 millimeter. De pockethole jig komt uit de VS en deze afmetingen zijn afgeleid van inches en daarom wijken ze af. Test de boormal altijd eerst op een stukje resthout.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.