zelfgemaakte picknickbank

Zelf maken: picknickbank met een twist

Een picknickbank in de tuin is leuk. Maar echt lekker zit hij niet. Met deze verrassende bank slaat u twee vliegen in één klap. Na het eten draait u het tafelblad een slag en u hebt twee fijne tuinbanken om heerlijk op uit te buiken. Landleven-timmerman Wim te Kulve doet het u voor.

Dit heb je nodig:

Voor het bovenblad

 • (A)  3 x balk 120 x 9 x 4 cm
 • (B)  2 x draagbalk 29 x 4 x 4 cm
 • (E) 2 x draaischijf (taps toelopend) 29/24 x 14 x 4 cm (lengte zijkanten: 15 cm)

Voor het zitvlak
 • (C)  3 x balk 120 x 9 x 4 cm
 • (D)  2 x dwarsbalk 29 x 4 x 4 cm

Voor de poten
 • (F)2 x hoge poten 72 x 9 x 4 cm (gezaagd aan beide kanten onder hoek van 98 gr.)
 • (G) 2 x korte poten 39 x 9 x 4 cm (gezaagd aan beide kanten onder hoek van 98 gr.)
 • (H) 2 x draagbalk (taps toelopend) 62/59 x 9 x 4 cm

En verder

Zo ga je te werk:

 1. Zaag al het benodigde hout op maat. Verdeel het hout over een rechter- en een linkerbank. De beschrijving hieronder voer je dus tweemaal uit.
 2. Verdeel de drie balken over de lengte van de dwarsbalkjes, zodat de tussenruimte overal gelijk is. Zet elke dwarsbalk vast met twee schroeven per balk. Zorg dat er aan beide zijden 11 cm tafelblad uitsteekt naast de dwarsbalken.
 3. Boor elk gat voor, smeer de verbindingen in met houtlijm en schroef vervolgens vast vanuit de onderzijde. Op deze manier heb je in het tafelblad geen schroefgaten in het zicht;
 4. Maak op exact dezelfde wijze het zitgedeelte van de bank. Verdeel vervolgens het hout voor het raamwerk in een rechter- en een linkerpoot. Deze zijn dus gespiegeld.
 5. Leg de beide poten voor je op de werkbank. Bevestig de dwarsbalk aan de binnenzijde, zodat deze uitlijnt met de bovenzijde van de korte poot. Op de lange poot is dat dus op 29,5 cm, gemeten vanaf de grond. Boor de gaten voor en smeer de verbindingen in met houtlijm voor je ze vastschroeft. Werk ook hier vanuit de binnenzijde, zodat de schroefgaten uit het zicht zitten. Herhaal voor de andere poot.
 6. Zet de poten rechtop en plaats het zitvlak erop. Zet dit door de dwarsbalken heen vast aan de poten. Ook hier voorboren en lijmen;
 7. Boor in de twee draaischijven in het midden (op 12 cm gezien vanaf de bovenzijde en 7 cm vanaf de onder- en bovenzijde) een gat voor, voor de slotbout. Boor net zo'n gat in het midden van de bovenzijde van de hoge poten, gemeten 5 centimeter vanaf de bovenzijde van de poot;
 8. Neem het tafelblad, leg dit met de onderzijde naar boven en zet de twee draaischijven vast aan de buitenkant van de al aanwezige dwarsbalkjes. Boor de gaten voor en smeer ook hier de verbinding in met houtlijm. Draai het blad om en zet het met slotbouten, twee carrosserieringen per kant en een moer vast aan de poten;
 9. Zorg vervolgens met behulp van een waterpas dat het blad volledig vlak staat. Boor dan een extra gat, enkele centimeters naast de slotbout. Dit gat boor je wel door de poot, maar slechts half in de draaischijf. Samen met een tweede slotbout vormt dit het 'slot' dat het tafelblad in deze positie borgt. De slotbout steekt dus een stukje uit. Dit is nodig om het slot te kunnen ontgrendelen;
 10. Verwijder de borgpen. Draai het tafelblad zover dat je een prettig zittende rugleuning creëert. Welke stand dat precies is, hangt uiteraard af van je eigen voorkeur.
 11. Zodra je de stand hebt bepaald, boor je opnieuw een gat in de draaischijf. Let op: je boort dus voor de tweede maal door het zojuist geboorde gat in de poot! Herhaal dit ook bij de andere bank. In principe is één borgpen per bank voldoende. Mocht je toch speling krijgen in de bank, maak dan aan de andere zijde in de poot ook een borging.

Advertorial
Maak kans op sierkussen

Lezers maken op 2x kans op een sierkussenset van Kees Smit naar keuze! Laat je e-mail achter via de button. Ook verloten we een cadeaubon t.w.v. €2.000!

DOE MEE EN WIN
Maak kans op sierkussen
Werktekening picknickbank
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.